Zielone warzywa - co jeść, aby mieć dobry wzrok?

Zielone warzywa - co jeść, aby mieć dobry wzrok?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aby mieć dobry wzrok należy jeść zielone warzywa bogate w antocyjany.

Troska o oczy nie ogranicza się wyłącznie do ochrony przed szkodliwymi promieniami słonecznymi, właściwym doborem światła sztucznego, ograniczeniem patrzenia się w ekran komputera i telewizora. Wzrok można chronić również od wewnątrz, dzięki roślinnej diecie. Sprawdź co jeść, aby dobrze widzieć?

Zdrowe oczy - substancje poprawiające wzrok

Na nasze oczy najlepiej działają substancje, które powstrzymują rozwój wolnych rodników. Należą do nich luteina i zeaksantyna oraz substancje roślinne zwane antocyjanami, które nie tylko chronią wzrok przed uszkodzeniami, lecz także wykazują działanie przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Chociaż komórki oczu nie regenerują się, to antocyjany wspomagają odbudowę enzymów odpowiadających za ochronę białek.

Zdrowe oczy - naturalne źródła luteiny i zeaksantyny

Najwięcej takich substancji znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego. Luteina jest zawarta w takich zielonych warzywach jak sałata, natka pietruszki, brokuły szpinak i jarmuż. Źródłem zeaksantyny jest zielony groszek, kukurydza i kabaczki. Najwięcej antocyjanów natomiast  jest w borówkach i jagodach.

Zdrowe oczy - witaminy A, C i E

Równie ważne dla oczu są witaminy, będące naturalnymi przeciwutleniaczami hamującymi powstawanie wolnych rodników. Należą do nich witaminy A, C i E . Najwięcej  jest ich w marchewce, pomidorach, papryce i porzeczkach oraz pestkach dyni i słonecznika.

Zdrowe oczy - dieta

Dieta bogata w składniki chroniące wzrok jest zalecana szczególnie u osób zagrożonych wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej. Są to przede wszystkim o osoby powyżej 50. roku życia, palące papierosy, z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, otyłością, wysokim poziomem cholesterolu oraz dalekowidzące. W diecie tych osób powinny znaleźć się minimum dwie porcje warzyw i owoców bogatych w luteinę i antocyjany.  

Ocena: 5