Chemia w żywności: lista najbardziej szkodliwych dodatków chemicznych. Jakich produktów unikać?

2016-10-19 11:37

Niektóre z powszechnie używanych substancji powodują spustoszenie w naszych organizmach. Co można zrobić, aby ustrzec się przed szkodliwym działaniem substancji chemicznych używanych przy produkcji żywności? Jakie produkty warto ograniczyć, a z jakich najlepiej zupełnie zrezygnować?

Chemia w żywności: lista najbardziej szkodliwych dodatków chemicznych. Jakich produktów unikać?
Autor: thinkstockphotos.com Kupowanie produktów nieprzetworzonych i samodzielne gotowanie - to najlepsza metoda na uniknięcie szkodliwych dodatków chemicznych i konserwantów

Spis treści

  1. Gotuj samodzielnie - bez ulepszaczy
  2. Szkodliwe substancje chemiczne: czytaj etykiety
  3. Ogranicz produkty light
  4. Nie smaż, nie opiekaj

Życie bez szkodliwych toksyn i substancji chemicznych jest niemożliwe. Sztuczne dodatki do żywności, które uatrakcyjniają jej wygląd, konserwują, wpływają na smak i konsystencję spożywanych potraw, są wszechobecne, a nam samym trudno byłoby produkować żywność bez ich pomocy. Jednak czy cena, jaką za to płacimy, nie jest zbyt wygórowana? Co zrobić, aby chronić się przed ich szkodliwym działaniem? 

Gotuj samodzielnie - bez ulepszaczy

Samodzielne gotowanie oszczędzi Ci spożywania najbardziej szkodliwych substancji - używanych do zabezpieczania żywności przed psuciem, które obecne są w żywności wysokoprzetworzonej i w gotowych daniach. Najlepiej zrezygnuj z dań od razu gotowych do spożycia, ciast i ciasteczek z długim terminem ważności, pakowanych sałatek, mrożonych dań gotowych (dania z mięsem, pizze, zapiekanki), zup instant.

Szkodliwe substancje chemiczne: czytaj etykiety

Mimo że producenci prześcigają się w chwytach marketingowych, reklamach i hasłach mających nakłonić konsumenta do wyboru ich produktu, nie musisz dawać zwodzić się atrakcyjnym opakowaniom. Nadrzędnym obowiązkiem producentów jest opublikowanie pełnej listy składników na etykiecie produktu. Czytanie składów nie należy do najprzyjemniejszych zajęć, ale warto być wyczulonym na następujące elementy: 

barwniki: E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 151, E 155

kwasy sorbowe: E 200, E 202, E 203

benzoesany: E 210–E 219

siarczyny: E 220–E 228 

glutaminiany: E 620–E 625

Są to najbardziej szkodliwe konserwanty, których działanie alergenne i rakotwórcze zostało udowodnione badaniami, a mimo to nadal funkcjonują w przemyśle żywieniowym. Zasada, którą należy się kierować, czytając etykiety, to: im krótszy i bardziej zrozumiały skład, tym zdrowszy produkt.

Ogranicz produkty light

Aspartam - to najbardziej popularna substancja słodząca, w skład której wchodzą trzy silnie trujące dla człowieka związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Pierwsze badania o szkodliwości aspartamu przeprowadzane były już w latach siedemdziesiątych, a mimo to nadal przewodzi on wśród wszystkich dostępnych na rynku słodzików. Jest bardzo silnie rakotwórczy, stanowi przyczynę epilepsji, choroby Parkinsona, chłoniaka, cukrzycy, zaników pamięci. Znajduje się w całej gamie produktów typu "light": gumie do żucia bez cukru, napojach "light", np. coli, jogurtach, płatkach śniadaniowych, odświeżaczach oddechu, słodzikach.

Nie smaż, nie opiekaj

Procesy obróbki termicznej, jakim poddajemy spożywane przez nas produkty, również mają znaczenie. Bardzo szkodliwe są związki, które uwalniają się przy podsmażaniu peklowanego mięsa, np. bekonu, wędzonej szynki, kiełbasy. Związki, które wytwarzają się w podpiekanym pieczywie i tostach, odkładają się w żołądku i są jedną z przyczyn nowotworów przewodu pokarmowego. Z kolei podczas smażenia, szczególnie na głębokim tłuszczu, uwalniane są tłuszcze trans powodujące nadciśnienie, otyłość i obciążające układ krwionośny.