Jakie soki owocowe są zdrowe?
Świeży sok, własnoręcznie wyciśnięty to oczywiście najzdrowszy i najsmaczniejszy napój. Ale jeśli nie masz czasu lub możliwości by sok wycisnąć, pij gotowe soki – wybieraj jednak te najbardziej wartościowe, bogate w składniki korzystne dla zdrowia. Jak kupować gotowe soki?
Spis treści
Sklepowe półki aż uginają się od różnorodnych soków i nektarów, w kartonach i w butelkach. Zanim kupisz, warto wiedzieć, które z nich mają najwięcej walorów zdrowotnych.
Sok w butelce czy kartonie?
Sok jabłkowy czy pomarańczowy w butelce bardzo różni się od takiego samego soku w kartonie. Soki butelkowane są poddawane pasteryzacji, czyli podgrzewane do temperatury kilkudziesięciu stopni. Natomiast te w kartonie doprowadza się do temperatury wrzenia – dzięki temu mają dłuższy termin przydatności do spożycia, bo wysoka temperatura zabija obecne w nich bakterie, ale jednocześnie niszczy wiele składników odżywczych, w tym niektóre witaminy.
Sok, nektar czy napój?
W dobrym soku powinno być przynajmniej 85 proc. wyciśniętych owoców, nie może natomiast zawierać sztucznych barwników i aromatów. Ideałem byłoby, żeby nie zawierał także dodatku substancji słodzących.
Wbrew oczekiwaniom wielu klientów, nektar wcale nie jest zdrowszy od soku. Jest to bowiem z reguły przecier owocowy lub zagęszczony sok, rozcieńczony wodą, najczęściej w proporcji nawet 1:1, ale może to być nawet 1 porcja zagęszczonego soku lub przecieru na 4 porcje wody.
Natomiast w napojach owocowych ilość soku jest jeszcze mniejsza, a czasem w ogóle go nie ma – zastępują go różne sztuczne aromaty i barwniki oraz bardzo duża ilość cukru
Kupując gotowe soki warto zwrócić uwagę czy nie są dosładzane - cukrem, syropem glukozowo-fruktozowym albo słodzikami.
Najlepiej sięgać po soki świeżo wyciskane - dostępne w wielu sklepach.