Czego nie trzymać w lodówce? Prawdy i mity
Nie zawsze przechowywanie rzeczy w lodówce wpływa dobrze na ich jakość. Ziemniaki tracą smak, pomidory stają się ziarniste, a lakier do paznokci gęstnieje. Zobacz, czego nie należy trzymać w lodówce.
Spis treści
Jakiej żywności nie trzymać w lodówce?
Cebula - co prawda ubi chłodne i ciemne miejsca, ale lubi również cyrkulację powietrza. Należy przechowywać ją w dziurkowanych siatkach w chłodnym miejscu.
Chleb - w lodówce szybko wysycha. Należy przechowywać go w lnianych lub bawełnianych torbach. Jeśli mamy go zbyt dużo, można go zamrozić.
Czosnek - podobnie jak cebula lubi cyrkulację powietrza. Najlepiej trzymać go w chłodnych i przewiewnych miejscach.
Kawa - bez względu na to, czy mielona, czy w ziarnach, czy rozpuszczalna - w lodówce traci swój smak. Najlepszym miejscem dla kawy jest pojemnik trzymany w szafce kuchennej.
Pomidory - lodówka im nie służy, stają się ziarniste i tracą soczystość. Trzymajmy je w kuchni w wiklinowym koszyczku, koniecznie wyjmując z folii.
Ziemniaki - w lodówce tracą smak. Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu w papierowych torbach. Plastikowe reklamówki przyspieszają gnicie.
Czego jeszcze nie trzymać w lodówce?
Baterie - nieprawdą jest, że niska temperatura zwiększa wydajność baterii. Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka skraca żywotność baterii. Przechowujmy jej w temperaturze pokojowej.
Lakier do paznokci - kobiety często przechowują w lodówce kosmetyki. O ile ma to dobry wpływ na kremy, to jednak nie dotyczy to lakierów do paznokci. W lodówce gęstnieją. Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej z dala od światła słonecznego.