Wolnowar - dobre praktyki korzystania z wolnowaru
Wolnowar to urządzenie, w którym przygotowuje się posiłki mające więcej minerałów i witamin niż te gotowane w tradycyjnych garnkach. A wszystko to za sprawą dłuższego procesu gotowania, który odbywa się w niższej temperaturze. Sprawdź, w jaki sposób należy korzystać z wolnowaru, aby go nie uszkodzić.
Spis treści
Najczęstsza przyczyna uszkodzeń wolnowaru
Wolnowar bardzo często psuje się, ponieważ do urządzenia wkłada się brudne lub mokre naczynie kamionkowe. Warto pamiętać, aby po każdym użyciu wolnowar dokładnie umyć i osuszyć tę newralgiczną część.
Jak myć wolnowar?
Aby umyć wolnowar i go nie uszkodzić, należy używać miękkiej gąbki, ponieważ druciak może porysować jego powierzchnię. W ten sposób można pozbyć się również wilgoci oraz tłuszczu.
MAX to znaczy max
Podczas gotowania w wolnowarze, nie wolno przekraczać linii maksymalnego poziomu żywności, aby nie zepsuć urządzenia.