Witamina C - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina C?

Witamina C - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina C?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kapusta i kiwi są bogatymi źródłami witaminy C.

Witamina C, zawarta w produktach naturalnego pochodzenia oraz w aptecznych suplementach, odgrywa bardzo ważną rolę w procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Sprawdź, w jakich składnikach diety znajduje się witamina C.

Więcej o tym gdzie szukać witaminy C tutaj

 

Witamina C (kwas askorbinowy) 

Znajdziemy ją w:

  • ziemniakach

  • kapuście kiszonej

  • owocach dzikiej róży

  • czarnych jagodach

  • malinach, jeżynach

  • owocach cytrusowych

  • papryce

  • brukselce

  • kapuście

  • cebuli

  • szpinaku

  • brokułach

  • kalarepie

  • jabłkach

  • soi

  • pomidorach

  • karczochach

Witamina C - niedobór

Brak witaminy C skutkuje szkorbutem.

Witamina C - własciwości

Gdy witaminę C  dostarczamy naszemu organizmowi w odpowiednich ilościach - mamy tkankę łączną w prawidłowym stanie i dobrą odporność.

Ocena: 3,9