Romantyczna kolacja - pomysł na walentynkowe menu [PRZEPISY+WIDEO]

Romantyczna kolacja - pomysł na walentynkowe menu [PRZEPISY+WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Romantyczna kolacja. Jak skomponować menu?

Romantyczna kolacja w Walentynki powinna wykorzystywać miłosną moc afrodyzjaków. Nie wiesz, co przygotować na romantyczną kolację? Podajemy przepisy na erotyczne dania, które pobudzą fantazję.

Co przygotować na walentynki

Walentynkowa kolacja nie może być ciężkostrawna, jeśli chce się spędzić naprawdę romantyczny, obfitujący w miłosne uniesienia wieczór. Przykładowe menu na walentynki zawiera potrawy wykorzystujące moc afrodyzjaków. Do romantycznej kolacji będzie pasował szampan, najbardziej znany afrodyzjak wśród alkoholi.

Sałatka na walentynki

Składniki:

  • torebka białego ryżu

  • 6 mandarynek

  • 2 szklanki krewetek

  • duża łyżka musztardy

  • posiekany koperek

  • łyżka oliwy

  • sól

  • pieprz

  • zioła prowansalskie

  • łyżeczka octu balsamicznego

  • liście sałaty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj torebkę białego ryżu, odsącz i wystudź.

  • Obierz mandarynki i podziel.

  • Usmaż krewetki.

  • Do miski wrzuć wszystkie składniki, a następnie dodaj sos (duża łyżka musztardy, rozdrobniony koperek, łyżka oliwy, sól, pieprz i zioła prowansalskie, łyżeczka octu balsamicznego) i wymieszaj.

  • Włóż całość do lodówki.

  • Podawaj na liściach sałaty.

Walentynkowy tatar

Składniki:

  • surowy filet z łososia

  • posiekany koperek

  • łyżka oliwy

  • sok z połowy cytryny

  • sól

  • pieprz

  • śmietana do sałatek

  • chrzan

  • bagietka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Surowy filet z łososia opłucz i usuń z niego ości, a następnie rozdrobnij rybę.

  • W misce wymieszaj rybę, posiekany koperek, łyżkę oliwy, sok z cytryny, sól i pieprz.

  • Do piecyka rozgrzanego do 180 stopni włóż na 5 minut pokrojoną w talarki bagietkę.

  • W tym czasie ubij śmietanę z chrzanem.

  • Tatar podawaj na grzankach posmarowanych śmietaną z chrzanem.

Walentynkowy deser

Składniki:

  • ulubione owoce

  • czekolada deserowa

  • cynamon

  • wiórki kokosowe

  • bita śmietana

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj owoce i pokrój je w małe cząstki.

  • W garnku rozpuść czekoladę.

  • Cząstki owoców zanurz do połowy w czekoladzie i pozostaw do ostygnięcia.

  • Następnie ułóż je na półmisku, posyp cynamonem i wiórkami kokosowymi.

  • Brzegi półmiska udekoruj bitą śmietaną.

Ocena: 5