Zaskakujące ceny u Olgi Tokarczuk. Ile kosztuje obiad u noblistki
29 kwietnia 2023 Olga Tokarczuk, polska noblistka, otworzyła swoją restaurację we Wrocławiu. Ile kosztuje obiad u słynnej pisarki? Jak wygląda menu i czy jest to dobre miejsce dla wegan? Odpowiadamy!
Restauracja, o nazwie "Restauracja FTT", specjalizuje się w potrawach na bazie warzyw i owoców. Zaskakująco, ceny oferowanych dań są całkiem przystępne. Sprawdźmy, co znajduje się w menu i jakie kwoty trzeba zapłacić za posiłki w restauracji Olgi Tokarczuk.
Restauracja Tokarczuk - połączenie kultury i gastronomii
Olga Tokarczuk nie jest pierwszą osobistością, która otwiera swoją restaurację. Jednak jej lokal ma unikalny charakter, ponieważ mieści się w siedzibie fundacji noblistki we Wrocławiu. Restauracja nosi nazwę "Restauracja FTT", co oznacza Fundację Food Think Tank. Tokarczuk postawiła na koncepcję połączenia gastronomii i kultury, a w roli szefów kuchni znaleźli się Tomasz Hartman i Michał Czekajło. Restauracja specjalizuje się w potrawach opartych na warzywach i owocach, ale oferuje coś dla każdego smakosza.
Menu restauracji - zdrowe i przystępne ceny
Menu w restauracji Tokarczuk jest zróżnicowane, ale niezbyt obszerne. Oferowane są śniadania, desery, dania główne, przystawki, zupy i sałatki. Warto zauważyć, że w cenie 6 złotych można również zamówić świeżo pieczony chleb i zabrać go ze sobą. Ceny dań są przyjemnym zaskoczeniem - żadna pozycja nie przekracza 40 złotych. Na przykład, za śniadaniowe szparagi na grzance z jajkiem i serem zapłacimy 32 złote, a za kluseczki ziemniaczane z ziemniakami i twarogiem 36 złotych. Restauracja Tokarczuk oferuje również dwie zupy: z białych szparagów i szczawiową, których cena wynosi 18 złotych za pojedynczą porcję. Desery kosztują od 20 do 24 złotych.
Restauracja Tokarczuk - miejsce sezonowych smaków
Restauracja Olgi Tokarczuk opiera się na produktach sezonowych, dlatego menu może ulegać zmianom w zależności od dostępności składników. Lokal kładzie nacisk na wysokobiałkowe produkty roślinne, ale nie jest utożsamiany z kuchnią wegetariańską czy wegańską. Tokarczuk dała swoim szefom kuchni pełną swobodę w tworzeniu menu, dlatego goście restauracji mogą spodziewać się pysznych, autorskich dań i niecodziennych smaków.