Menu degustacyjne: przegląd warszawskich restauracji

2018-12-03 15:04

Jednym z wiodących trendów w 2018 roku jest tasting menu. Menu degustacyjne wywodzi się z zachodu i jest od lat sposobem szefów kuchni, aby dobrze zaprezentować siebie, swoje umiejętności, dbając przy tym o to, aby klient ciekawie spędził czas. Przedstawiamy krótki, subiektywny przegląd warszawskich restauracji, w których można spróbować tasting menu i odkryć nowe smaki kuchni z całego świata.

Menu degustacyjne: przegląd warszawskich restauracji
Autor: Shutterstock Menu degustacyjne, czyli popisowe dania szefa kuchni w małych ilościach, to doskonała okazja na poznanie kucharskiego kunsztu

Menu degustacyjne podbija serca smakoszy, ale kolacja może kosztować ponad tysiąc złotych od osoby. Zobacz przegląd warszawskich restauracji!

Atelier Amaro (Agrykola 1, http://atelieramaro.pl/)

Pracownia kulinarna założona przez Wojciecha Modesta Amaro w 2011 roku, w której natura spotyka się z nauką, by na nowo odkrywać i definiować polską kuchnię. To pierwsza restauracja w Polsce posiadająca gwiazdkę Michelin, którą zdobyła wiosną 2013 i utrzymała ją przez kolejne trzy lata.

W oparciu o 52-tygodniowy Kalendarz Natury, międzynarodowy zespół kucharzy tworzy eksperymentalną kuchnię polską. Efektem są stworzone przez atelier autorskie dania zwane Momentami – małe, kulinarne dzieła sztuki. Dzięki nim Goście mają możliwość poznać najlepsze polskie, sezonowe produkty – od Tatr po Morze Bałtyckie. Do dań Amaro poleca tradycyjne polskie alkohole: miody pitne, wysokogatunkowe wódki z małych gorzelni oraz nalewki. Nie brakuje dopracowanej karty win. Koncept Atelier Amaro to efekt długoletniej pracy, pasji oraz logistycznego i finansowego wysiłku. Stolik trzeba rezerwować z dużym wyprzedzeniem.

Ceny menu degustacyjnego w porze lunchu i kolacji różnią się od siebie.

Lunch

6 moments / 230 zł

Kolacja:

6 Moments / 290 zł

9 Moments / 380 zł

Kolacja 6 moments trwa około 2,5 godziny.

Kolacja 9 moments trwa około 3–3,5 godziny, alkohol dodatkowo płatny.

CHEFS’ SECRETS (plac Europejski 4A; https://www.stixx.pl/chefs-secrets)

CHEFS’ SECRETS to restauracja prowadzona przez zespół STIXX Bar & Grill. Kolacja w CHEFS’ SECRETS to wyjątkowe doświadczenie – goście przechodzą przez serce restauracji – główną kuchnię – do specjalnie przygotowanej przestrzeni. Właśnie tam, w intymnej atmosferze mogą delektować się 10- lub 12-daniowym menu przy stacji Chef’s Table.

CHEFS’ SECRETS, jako jedyna restauracja w Warszawie, tworzy menu degustacyjne w całości oparte na wołowinie. Wśród obszernego menu degustacyjnego znajdziemy m.in.: szynkę z wołowiny Kobe, tatar wołowy z wołowiny rasy Rubia Gallega, opalane plastry rostbefu Wagyu, consommé z ogona wołowego, rostbef z polskiej jałówki, polędwicę z cielęciny z czarną truflą oraz filet mignon z wołowiny rasy Hereford.

Na kolacji zawsze obecny jest jeden z dwóch szefów kuchni – Michał lub Jakub Budnik, a same potrawy przygotowywane są na oczach gości. Walory smakowe potraw świetnie uzupełnia wine pairing lub wyselekcjonowane wina zarekomendowane przez sommeliera. Dedykowany Szef Kuchni, sommelier oraz profesjonalni kelnerzy i barmani dokładają wszelkich starań, by wieczór w CHEFS' SECRETS stał się doświadczeniem, o którym niełatwo zapomnieć.

Kolacja bez alkoholu zaczyna się od 449 zł, a w wersji z wine paring od 719 zł, a kończy na 1079 zł.

10-daniowa kolacja trwa ok. 3,5 godziny.

12-daniowa kolacja trwa ok. 4 godzin.

Tamka 43 (http://www.tamka43.pl/) jest autorskim projektem Pawła Kwiatkowskiego, znanego promotora, producenta koncertów i eventów oraz szefa kuchni Piotra Pielachowskiego. Przygotowana przez niego karta dań jest krótka i wciąż się zmienia, ponieważ serwowane w restauracji potrawy powstają tylko ze świeżych i sezonowych produktów polskich i europejskich. Zaskakujące połączenia smaków oraz kuchnia autorska stanowią o unikatowym charakterze tego miejsca.

Restauracja proponuje 5 i 7-daniowe menu degustacyjne w którym znajdziemy zupę rybną, tuńczyka, foie gras, gęś, homara, jagnięcinę i knedla.

Menu degustacyjne 5 dań / 7 dań (150 zł/210 zł) z dedykowanymi alkoholami 290 zł/390 zł

Amber Room (Aleje Ujazdowskie 13)

Restauracja Amber Room znajduje się na parterze w Pałacu Sobańskich, który jest siedzibą Klubu Polskiej Rady Biznesu. Restauracja serwuje nowoczesną kuchnię polską - wiele z tradycyjnych dań jest oferowanych w nowej, autorskiej formie wykorzystując współczesną wiedzę kulinarną i światowe trendy kulinarne.

Dziewięć specjalnie dobranych dań menu degustacyjnego zabiera gości w kulinarną podróż przygotowaną przez szefa kuchni Roberta Skubisza. Dania przygotowywane są z najwyższej jakości składników pochodzących z ekologicznych upraw oraz hodowli z Polski, Europy i ze Świata. Starannie dobrane alkohole, z pałacowej piwnicy, z pewnością wzbogacą jego smak, dając wyższy poziom doznań i komplementując każdą z potraw. Wśród dań menu degustacyjnego znajdziemy cappuccino z pomidorów, tatara z tuńczyka, okonia morskiego, polędwicę wołową.

Degustacja menu 9-daniowego: 280 zł

Z degustacją alkoholi: 530 zł

Nolita (ul. Wilcza 46; http://www.nolita.pl/)

Restauracja Nolita istnieje na warszawskiej mapie kulinarnej od 2012 roku. Jacek Grochowina, szef Nolity, po ukończeniu polskich szkół gastronomicznych wyjechał do Anglii, gdzie pracował w prestiżowych restauracjach m.in. w londyńskim hotelu Ritz. Do Polski powrócił w 2008 roku na stanowisko Executive Sous Chef Klubu Polskiej Rady Biznesu, a dwa lata później został szefem kuchni Amber Roomu.

Nolita to kreatywna interpretacja klasycznej kuchni francuskiej z wykorzystaniem sezonowych produktów.

Degustacja menu 5 dań / 7 dań 249 PLN/299 PLN

Z selekcją win 445 PLN / 539 PLN

N31 restuaruant & bar (ul. Nowogrodzka 31, http://n31restaurant.pl)

N31 restaurant&bar to autorska restauracja mistrza kulinarnego Roberta Sowy. Podstawą są potrawy kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami, podane w oryginalny sposób.

Najwyższej jakości produkty i niebanalne połączenia smakowe są odzwierciedleniem pasji, z jaką tutaj powstają arcydzieła sztuki kulinarnej pod kierownictwem Szefa Kuchni Roberta Wojnarowskiego. Słynne carpaccio z jelenia, foie gras z karmelizowanymi gruszkami, zupa krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym, ośmiornica z sosem z wędzonej czerwonej papryki, pieczona jagnięcina oraz czekoladowy fondant z Earl Greyem autorstwa Pastry Chefa Krzysztofa Kopcińskiego. Klimat restauracji tworzą specjalnie zaaranżowane wnętrza i modne dodatki, a stare grafiki przedwojennej Warszawy przełamują charakter nowoczesnego miejsca. Otwarta kuchnia podkreśla bliski kontakt z każdym gościem. Położenie restauracji w samym centrum stolicy, w otoczeniu hoteli i z widokiem na symbol stolicy, jakim niewątpliwie jest Pałac Kultury są doskonałą wizytówką i zaproszeniem do odwiedzenia tego przepełnionego smakami miejsca.

Menu degustacyjne 5 dań: 245 zł

Alkohole płatne oddzielnie. 

Focaccia Ristorante (ul. Senatorska 13/15, http://focaccia.pl)

Focaccia Ristorante to wyśmienita kuchnia włoska w nowoczesnym wydaniu. Kucharze z Focaccia Ristorante po kierownictwem Szefa Kuchni Grzegorza Dawidziuka proponują menu oparte wyłącznie na oryginalnych produktach najwyższej jakości i ręcznie wyrabianych makaronach.

Goście mogą skosztować m.in. śródziemnomorskich przystawek, mięs i owoców morza, makaronów oraz włoskich deserów. Każdego dnia serwowane jest wyjątkowe menu degustacyjne Szefa Kuchni, składające się z 5 dań z karty, które podawane są w mniejszych porcjach.

Restauracja Focaccia mieści się w Hotelu Bellotto i jest częścią XVI-wiecznego Pałacu Prymasowskiego zlokalizowanego w Śródmieściu Warszawy. Wszystkim odwiedzającym restaurację zapewnia darmowy parking.

Degustacja menu 5-daniowego: 130 zł

Selekcja degustacyjna win 4 / 6 kieliszków: 95 / 120 zł

Fakt, iż klienci nie mają wpływu na poszczególne, serwowane dania z menu jest swoistą zaletą tego trendu. Tasting menu to również wielkie pole do popisu dla szefów kuchni. Z ogromnym staraniem i dokładnością selekcjonują każdy produkt, który chcą wykorzystać przy tworzeniu wykwintnych dań. Wybierając menu degustacyjne decydujemy się na pełną wrażeń podróż kulinarną, po świecie pełnym smaków i zapachów, o której nie sposób zapomnieć.