Gdy lodówki wypchane są po brzegi, a szafki uginają się pod ciężarem zgromadzonych zapasów, warto pamiętać, że wśród najczęściej wyrzucanych produktów znajdują się kolejno: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał. Produkty te są jednocześnie tymi, które stanowią podstawę świątecznych przysmaków. Chociaż te święta będą inne niż zwykle, trudno je sobie jednak wyobrazić bez suto zastawionego stołu i tradycyjnych potraw z jajkami w wielu odsłonach i białą kiełbasą w roli głównej.
– W tym roku Święta będą wyjątkowe. Wielu z nas spędzi je w mniejszym gronie. Jeśli stoły będą zastawione tak bogato, jak zazwyczaj, tym bardziej warto wcześniej zaplanować co zrobić z nadmiarem jedzenia. - mówi Karolina Woźniak, PR Managerka w Too Good To Go.
Dzięki zastosowaniu zestawu prostych rad, praca i serce, jakie wkładamy w przygotowanie świątecznych przysmaków, nie pójdą na marne. Pomogą one nie tylko zaoszczędzić czas i pieniądze, ale też wykazać się kreatywnością w wykorzystaniu resztek. Te zasady to 3P: Planuj, Przechowuj i Przetwarzaj.
Planuj
Dobre planowanie pozwoli nie tylko sprawnie zrobić zakupy i ograniczyć czas ekspozycji, ale także zmniejszy szansę, że nadwyżkowa żywność zepsuje się lub wyląduje w koszu. Warto także dobrze przejrzeć lodówkę i szafki, czy wśród naszych zapasów nie znajdziemy większości potrzebnych nam składników, aby nie kupić za dużo. Zaplanujmy ilość potraw, te święta będą wyjątkowe, dlatego zastanówmy się, ile tak naprawdę jedzenia będziemy w stanie zjeść.
Przechowuj
Przejrzyjmy przed Świętami zamrażalnik, by zrobić miejsce na produkty po Świętach. Prawie wszystkie Wielkanocne dania nadają się do zamrażania i zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy. Pasztety, pieczenie czy ciasto doskonale się mrożą i mogą później posłużyć za bazę kolejnych, nowych potraw. Warto również odpowiednio oznaczyć zamrażane produkty, by potem z łatwością odmrozić coś, na co ma się ochotę. Nie zapominajmy o codziennym przeglądzie posiadanych warzyw i owoców, co uchroni je przed zepsuciem i wyrzuceniem.
Przetwarzaj
Przetwarzanie pozwoli uzyskać potrawom nowe życie. Ulubiona pieczeń czy wędliny, będą świetną bazą zapiekanki. Z niezjedzonych jajek możemy przygotować pyszną pastę na kanapki, a kiełbasa wspaniale sprawdzi się jako składnik frittaty lub gulaszu. Co więcej, nasza kreatywność w wykorzystaniu składników może zacząć się już na etapie przygotowań. Warzywa z bulionu do żurku wykorzystaj do sałatki, a zawartość wydmuszki dodaj do Wielkanocnej baby.
*Badanie syndykatowe “Wpływ COVID - 19 na zachowania konsumentów” zostało przeprowadzone przez Nielsena metodą panelu online w dniach 23 - 27.03. 2020. Dane sprzedażowe na podstawie Panelu Handlu Detalicznego Nielsen.