Wielkie-małe Święta: pomysły na Wielkanoc bez marnowania
Choć w obecnej sytuacji trudno myśleć o marnowaniu żywności, zarówno nadchodzące Święta, jak i panujące warunki sprzyjają większym zakupom. Jak szacują Banki Żywności corocznie w okolicy Świąt, wyrzucamy 30% więcej żywności niż w innych miesiącach. Według badań przeprowadzonych przez firmę Nielsen, w kwietniu 2019 roku Polacy kupili ponad 9 300 000 litrów majonezu. To o ponad 63% więcej niż wyniosła średnia miesięczna sprzedaż w zeszłym roku.* Tegoroczne statystyki marnowania mogą być jeszcze spotęgowane nadmiernymi zakupami, jakie poczyniliśmy przerażeni wizją pustych półek. Aby radości Wielkanocy nie zrujnowały sterty zmarnowanego jedzenia, zespół Too Good To Go przygotował kilka praktycznych porad, jak przygotować się do Świąt w dobie ograniczeń i uratować to, co zawita na świątecznym stole.
Gdy lodówki wypchane są po brzegi, a szafki uginają się pod ciężarem zgromadzonych zapasów, warto pamiętać, że wśród najczęściej wyrzucanych produktów znajdują się kolejno: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał. Produkty te są jednocześnie tymi, które stanowią podstawę świątecznych przysmaków. Chociaż te święta będą inne niż zwykle, trudno je sobie jednak wyobrazić bez suto zastawionego stołu i tradycyjnych potraw z jajkami w wielu odsłonach i białą kiełbasą w roli głównej.
– W tym roku Święta będą wyjątkowe. Wielu z nas spędzi je w mniejszym gronie. Jeśli stoły będą zastawione tak bogato, jak zazwyczaj, tym bardziej warto wcześniej zaplanować co zrobić z nadmiarem jedzenia. - mówi Karolina Woźniak, PR Managerka w Too Good To Go.
Dzięki zastosowaniu zestawu prostych rad, praca i serce, jakie wkładamy w przygotowanie świątecznych przysmaków, nie pójdą na marne. Pomogą one nie tylko zaoszczędzić czas i pieniądze, ale też wykazać się kreatywnością w wykorzystaniu resztek. Te zasady to 3P: Planuj, Przechowuj i Przetwarzaj.
Planuj
Dobre planowanie pozwoli nie tylko sprawnie zrobić zakupy i ograniczyć czas ekspozycji, ale także zmniejszy szansę, że nadwyżkowa żywność zepsuje się lub wyląduje w koszu. Warto także dobrze przejrzeć lodówkę i szafki, czy wśród naszych zapasów nie znajdziemy większości potrzebnych nam składników, aby nie kupić za dużo. Zaplanujmy ilość potraw, te święta będą wyjątkowe, dlatego zastanówmy się, ile tak naprawdę jedzenia będziemy w stanie zjeść.
Przechowuj
Przejrzyjmy przed Świętami zamrażalnik, by zrobić miejsce na produkty po Świętach. Prawie wszystkie Wielkanocne dania nadają się do zamrażania i zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy. Pasztety, pieczenie czy ciasto doskonale się mrożą i mogą później posłużyć za bazę kolejnych, nowych potraw. Warto również odpowiednio oznaczyć zamrażane produkty, by potem z łatwością odmrozić coś, na co ma się ochotę. Nie zapominajmy o codziennym przeglądzie posiadanych warzyw i owoców, co uchroni je przed zepsuciem i wyrzuceniem.
Przetwarzaj
Przetwarzanie pozwoli uzyskać potrawom nowe życie. Ulubiona pieczeń czy wędliny, będą świetną bazą zapiekanki. Z niezjedzonych jajek możemy przygotować pyszną pastę na kanapki, a kiełbasa wspaniale sprawdzi się jako składnik frittaty lub gulaszu. Co więcej, nasza kreatywność w wykorzystaniu składników może zacząć się już na etapie przygotowań. Warzywa z bulionu do żurku wykorzystaj do sałatki, a zawartość wydmuszki dodaj do Wielkanocnej baby.
*Badanie syndykatowe “Wpływ COVID - 19 na zachowania konsumentów” zostało przeprowadzone przez Nielsena metodą panelu online w dniach 23 - 27.03. 2020. Dane sprzedażowe na podstawie Panelu Handlu Detalicznego Nielsen.