TO PESTKA! - konkurs na najlepszy przepis z czereśniami lub wiśniami [OGŁOSZENIE WYNIKÓW]
Sezon na owoce z pestkami w pełni - weźcie udział w konkursie i podzielcie się z nami przepisami na ulubione dania lub przetwory z czereśniami lub wiśniami. Do wygrania 3 profesjonalne drylownice - pomogą przygotować bezpestkowe desery i zapasy na zimę! To pestka!
Podzielcie się z beszamel.pl swoimi przepisami na dania i przetwory z czereśni lub wiśni. Może w waszym domu furorę robi ten jedyny niepowtarzalny przepis na ciasto z czereśniami lub konfiturę z wiśni?
Wiemy, że dla Was TO PESTKA! Czekamy na przepisy ze zdjęciami, które będą dodatkowym atutem przy ocenie. Wszystkie dobre przepisy opublikujemy na beszamel.pl, a najlepsze nagrodzimy. Na zwycięzców czeka sława wśród naszych użytkowników oraz specjalne nagrody!
Tym razem to 3 drylownice do czereśni lub wiśni, jakże przydatne w nawale przetwórstwa owocowego.
Konkurs startuje 14 czerwca 2018, trwa do 5 lipca 2018. Przepisy plus zdjęcia należy wysyłać mailem na adres: [email protected]
Na zgłoszenia czekamy 21 dni. Laureatów powiadomimy o wygranej 5 lipca 2018 do godziny 23:59.
Konkurs dobiegł końca, pora ogłosić wyniki!
W konkursie przyszło bardzo dużo przepisów. Niektóre się powtarzały, jak konfitura z wiśni lub frużelina czereśniowa. Wydaje się, że trudno w temacie przetwórstwa pestek na coś nowego. Jednak wiele przepisów nas pozytywnie zaskoczyło. Godna uwagi jest receptura na Błyskawiczne Powidła z Brzoskwiń i Wiśni autorstwa Marii Surmacz oraz tej samej autorki Konfitura z Czereśni i Malin. Interesujący jest także przepis na Wieloowocową Ratafię od Radosława Surmacza. Ten sam autor zgłosił także szalenie interesujący Syrop z Czereśni na Dnę Moczanową.
Z uznaniem jury konkursowego spotkał się przepis na Lody Czereśniowe na bazie śmietanki i Sorbet Wiśniowy nadesłane przez Katarzynę Kuliś. Zachwycił również Chłodnik Czereśniowy z Tymiankiem nadesłany przez tę samą autorkę. Doskonałym pomysłem jest także Sałatka z Buraczków i Wiśni. Niektóre przepisy wprawiły jury w sentymentalny nastrój, jak Zupa Wiśniowa Zabielana od Marii Surmacz. Inne jak Zupa z Czereśni i Czerwonego Wina autorstwa Agaty Skiby były ekscytującym objawieniem. Natomiast Magdalena Wojtanowicz zaskoczyła nas pomysłem na Knedle z Czereśniami w formie klusko-pierożków. Fantastyczne!
Natomiast receptury Eli Ślązak cechowała gospodarność w stylu "gotuję, nie wyrzucam". Okazuje się, ze z tej samej porcji wiśni można zrobić sok, a z wytłoków pyszne konfitury. Spodobała się nam ta idea. Wśród deserów na wyróżnienie zasługują Kruche Babeczki z Mlekiem Skondensowanym i Wiśniami Parzonymi oraz Nalewka z Wiśni na Szybkiej Listkówce również Eliż Ślązak.
Jak się okazuje, użytkownicy Beszamel.pl są niezwykle kreatywni i o kuchni oraz przetwórstwie owocowym wiedzą wszystko. A może nawet nieco więcej ;-) Poziom był bardzo wyśrubowany i z żalem musieliśmy wybrać tylko trzy osoby.
Trzy nagrody główne, czyli drylownice do wiśni i czereśni, trafią do:
Eli Ślązak
Marii Surmacz
Katarzyny Kuliś
Ponadto postanowiliśmy wyróżnić 3 osoby i nagrodzić je publikacjami kulinarnymi wydawnictwa ZPR Media po 3 dla każdego:
Magdalena Wojtanowicz
Radosław Surmacz
Agata Skiba
Serdecznie gratulujemy!