TO PESTKA! - konkurs na najlepszy przepis z czereśniami lub wiśniami [OGŁOSZENIE WYNIKÓW]

2018-07-05 19:49

Sezon na owoce z pestkami w pełni - weźcie udział w konkursie i podzielcie się z nami przepisami na ulubione dania lub przetwory z czereśniami lub wiśniami. Do wygrania 3 profesjonalne drylownice - pomogą przygotować bezpestkowe desery i zapasy na zimę! To pestka!

TO PESTKA! - konkurs na najlepszy przepis z czereśniami lub wiśniami
Autor: Shutterstock Przerabianie czereśni i wiśni z drylownicą, to pestka!

Podzielcie się z beszamel.pl swoimi przepisami na dania i przetwory z czereśni lub wiśni. Może w waszym domu furorę robi ten jedyny niepowtarzalny przepis na ciasto z czereśniami lub konfiturę z wiśni?

Wiemy, że dla Was TO PESTKA! Czekamy na przepisy ze zdjęciami, które będą dodatkowym atutem przy ocenie. Wszystkie dobre przepisy opublikujemy na beszamel.pl, a najlepsze nagrodzimy. Na zwycięzców czeka sława wśród naszych użytkowników oraz specjalne nagrody!

Tym razem to 3 drylownice do czereśni lub wiśni, jakże przydatne w nawale przetwórstwa owocowego.

Konkurs startuje 14 czerwca 2018, trwa do 5 lipca 2018. Przepisy plus zdjęcia należy wysyłać mailem na adres: beszamel@grupazpr.pl

Na zgłoszenia czekamy 21 dni. Laureatów powiadomimy o wygranej  5 lipca 2018 do godziny 23:59.

Zapoznaj się z regulaminem!

Konkurs dobiegł końca, pora ogłosić wyniki!

W konkursie przyszło bardzo dużo przepisów. Niektóre się powtarzały, jak konfitura z wiśni lub frużelina czereśniowa. Wydaje się, że trudno w temacie przetwórstwa pestek na coś nowego. Jednak wiele przepisów nas pozytywnie zaskoczyło. Godna uwagi jest receptura na Błyskawiczne Powidła z Brzoskwiń i Wiśni autorstwa Marii Surmacz oraz tej samej autorki Konfitura z Czereśni i Malin. Interesujący jest także przepis na Wieloowocową Ratafię od Radosława Surmacza. Ten sam autor zgłosił także szalenie interesujący Syrop z Czereśni na Dnę Moczanową.

Z uznaniem jury konkursowego spotkał się przepis na Lody Czereśniowe na bazie śmietanki i Sorbet Wiśniowy nadesłane przez Katarzynę Kuliś. Zachwycił również Chłodnik Czereśniowy z Tymiankiem nadesłany przez tę samą autorkę. Doskonałym pomysłem jest także Sałatka z Buraczków i Wiśni. Niektóre przepisy wprawiły jury w sentymentalny nastrój, jak Zupa Wiśniowa Zabielana od Marii Surmacz. Inne jak Zupa z Czereśni i Czerwonego Wina autorstwa Agaty Skiby były ekscytującym objawieniem. Natomiast Magdalena Wojtanowicz zaskoczyła nas pomysłem na Knedle z Czereśniami w formie klusko-pierożków. Fantastyczne! 

Natomiast receptury Eli Ślązak cechowała gospodarność w stylu "gotuję, nie wyrzucam". Okazuje się, ze z tej samej porcji wiśni można zrobić sok, a z wytłoków pyszne konfitury. Spodobała się nam ta idea. Wśród deserów na wyróżnienie zasługują  Kruche Babeczki z Mlekiem Skondensowanym i Wiśniami Parzonymi  oraz Nalewka z Wiśni na Szybkiej Listkówce również Eliż Ślązak. 

Jak się okazuje, użytkownicy Beszamel.pl są niezwykle kreatywni i o kuchni oraz przetwórstwie owocowym wiedzą wszystko. A może nawet nieco więcej ;-) Poziom był bardzo wyśrubowany i z żalem musieliśmy wybrać tylko trzy osoby. 

Trzy nagrody główne, czyli drylownice do wiśni i czereśni, trafią do:

Eli Ślązak

Marii Surmacz

Katarzyny Kuliś

Ponadto postanowiliśmy wyróżnić 3 osoby i nagrodzić je publikacjami kulinarnymi wydawnictwa ZPR Media po 3 dla każdego:

Magdalena Wojtanowicz

Radosław Surmacz

Agata Skiba

Serdecznie gratulujemy!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE