Startuje Restaurant Week! Gratka dla smakoszy - ten tydzień będzie trwał aż miesiąc

2022-10-13 16:26

Festiwal Restaurant Week to okazja do odwiedzenia atrakcyjnych restauracji i spróbowania pokazowego menu w bardzo dobrej cenie. Festiwal odbędzie się w ponad 30 miastach w największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie

Startuje Restaurant Week!  Gratka dla smakoszy - ten tydzień będzie trwał aż miesiąc
Autor: materiały prasowe Menu z Pa Tha Thai

Najpopularniejsze biletowane kulinarne wydarzenie w Polsce - Restaurant Week! Festiwal powraca aż na miesiąc. Festiwal właśnie wystartował pod hasłem #FoodLooksGood! Trzy pięknie podane dania i koktajl dostępne będą w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł od partnera czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) w ponad 400 najlepszych restauracjach. Rezerwacje trwają wyłącznie na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

 Na czym polega idea Restaurant Week

W dobie inflacji i rosnących cen jedzenia, Restaurant Week jest atrakcyjną propozycją dla tych, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych Restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu od najlepszych szefów w okazyjnej cenie 69 zł, a do tego uratować żywność przed wyrzuceniem. W jaki sposób? Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum. A wszystko to w myśl filozofii #SzanujJedzenie.

Festiwal Restaurant Week odbędzie się w ponad 30 miastach w największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Co więcej - dzięki Klarna pierwszy raz można zapłacić za rezerwację po 30 dniach - dzięki temu goście będą mogli odkryć więcej restauracji podczas jednego Festiwalu.

Gdzie warto pójść podczas tej edycji  festiwalu Restaurant Week

 Warszawa - Żoliborz - Pad Thai w Pa Tha Thai

 Komu tęskno do Azji, niech koniecznie odwiedzi Pa Tha Thai. W mieszczącej się w sercu Żoliborza, urokliwej restauracji serwowane są dania bazujące na autentycznych tajskich recepturach, przygotowane wyłącznie z oryginalnych produktów. Zespół kucharzy pochodzących ze słonecznej Azji - z chefem Suratem Butsarakhamem na czele - specjalnie na Festiwal przygotował dwie propozycje menu. Wersja mięsna to pikantne krewetki na sałatce mango (przystawka), tradycyjne Massaman Curry z wołowiną, ryżem jaśminowym i orzechami nerkowca oraz na deser - smażone lody waniliowe z siekanymi orzechami!

Kolorowe wege gołąbki w Nadziei - Poznań

Kolejna propozycja to raj dla wszystkich wegan i wegetarian! Mowa o restauracji Nadzieja, która mieści się przy ulicy Zwierzynieckiej 3. Danią bazują tu na na produktach sezonowych od lokalnych dostawców tworząc unikalne propozycje. W ten fascynujący świat zaprasza Chef Kuchni, który specjalnie na Festiwal przygotował dwie wersje menu. Podczas Restaurant Weeka zjemy tu smaczne kompozycje, które potrafią przekonać nawet rasowych mięsożerców. Będą m.in. gołąbki z tempehem i ryżem w liściach ekologicznej botwiny podane na puree z pasternaku czy pierogi z roślinnym mięsem, kurkami i bio owsianą śmietaną. Wege Maniacy - koniecznie zapamiętajcie ten adres!

Śląsk - oszałamiające risotto grzybowe z pudrem koperkowym w Chopina 5

W gronie śląskich restauracji biorących udział w Festiwalu, znajduje się Chopina 5. To zupełnie nowe miejsce mieszczące się w odrestaurowanym zabytkowym budynku. Drewniane konstrukcje, pruskie cegły, ceramiczne płytki oraz zabytkowa klatka schodowa, tworzą duszę tego miejsca. Wszystko to dopełnia pasja do dobrej kuchni i goszczenia ludzi. Szef kuchni proponuje kulinarną podróż łączącą smaki wschodu z nowoczesną kuchnią zachodu. Autorskie dania uzupełnia wyselekcjonowana karta win i smacznych koktajli. Wszystko to w oparciu o regionalne produkty od lokalnych dostawców. Podczas Festiwalu na talerzach znajdziemy m.in. roladkę z kurczaka z risotto grzybowym, pudrem szczypiorkowym,  prażonym jarmużem oraz chipsem bekonowym z wędzoną papryką czy chrupiący croquette grzybowy na pęczotto dyniowym z karmelizowaną brukselką i prażonymi pestkami dyni.

 Gdańsk - boski dorsz z konfitowanym żółtkiem w Starej Kuchni

 Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana na Dolnym Mieście w Gdańsku restauracja Stara Kuchnia specjalizująca się w kuchni europejskiej. To jedna z ciekawszych propozycji tej edycji Restaurant Week! W tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez szefa kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. dorsza z konfitowanym żółtkiem, espumą cytrusową i szafranem czy roladkę z bakłażana z żurawiną, słonecznikiem, topinamburem i kaszą bulgur.

 Wrocław - zachwycająca wątróbka z grenadyną w Kameralnej

 We Wrocławiu koniecznie zajrzyjcie do Kameralnej - klimatycznej restauracji z domową atmosferą. Miejsce to szanuje tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które podaje w nowoczesnej formie. Dania przygotowywane przez szefa kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. flambirowaną wątróbkę drobiową z grenadyną, pomidorami i sosem śmietanowo-musztardowym. W wersji wege czeka stek z kalafiora na puree z marchewki z estragonem i sosem chimichurri.

 Termin Festiwalu: 12 października – 13 listopada 2022