Smak kwiatów pomarańczy [RECENZJA]

Smak kwiatów pomarańczy [RECENZJA]
Autor: mat. pras. Wydawnictwo Czarne

„Smak kwiatów pomarańczy”, przeczytałam na okładce. Zaintrygował mnie tytuł. Nazwiska autorek, Tessa Capponi Borawska i Agnieszka Drotkiewicz, przeważyły o decyzji. Kupiłam, zaczęłam czytać i wsiąkłam na wiele godzin. Niezwykle smaczna opowieść, urzekająca kulturą języka, zachwycająca treścią. Przepyszne!

O jedzeniu można długo i namiętnie. Każdy przecież zna się na jedzeniu. Ale nie każdy umie opowiadać tak pięknie, tak smacznie i tak interesująco jak Tessa Capponi-Borawska. Uwielbiam jej felietony, z zapartym tchem słucham wykładów, rozczytuję każdą jej książkę na strzępy. Tym razem nasza warszawska Florentynka rozmawia z Agnieszką Drotkiewicz, która swoją erudycją wiele wnosi do opowieści o historii włoskiej kultury kulinarnej. Przyjęta w książce forma wymiany listów, czasem przeradzająca się w rozmowę, sprawdza się tu pod każdym względem. Jeśli pamiętacie dwugłos Bikont-Makłowicz, to wiecie o czym mówię. Obie panie udowadniają, że o jedzeniu pełnym głosem, zajmująco i szalenie zmysłowo, mogą mówić kobiety, nie tylko mężczyźni.

Interesuję się historią kulinariów do dawna, dlatego z nieskrywaną przyjemnością zanurzyłam się w dialog między Tessą i Agnieszką. „Smak” przypomniał mi, jak bardzo ważne w odtwarzaniu historii jedzenia jest malarstwo. Ale także towarzysząca mu muzyka. Jak wielkie ma znaczenie architektura i ile mówi nam o obyczajach kuchennych. Książka stała się nie tylko przypomnieniem, ale impulsem do zarzuconych poszukiwań i studiów. 

Smaczna opowieść wiedzie nie tylko szlakami włoskich kulinariów, ale przede wszystkimi krętymi ścieżkami życia. To opowieść o życiu, którego nieodłączną częścią jest kuchnia i jedzenie. To mądra opowieść, kobiety oczytanej życiem, dojrzałej i spełnionej.  

Jeśli chcecie odetchnąć zakosztujcie w smakach opisywanych tak sugestywnie przez Tessę Capponi-Borawską i Agnieszkę Drotkiewicz. Zapomnijcie na moment o tu i teraz i rozkoszujcie się opowieściami o Artusim, Rzymie, kardach, porannej kawie oraz całym bogactwie włoskich kulinariów. Książka pozwala zatrzymać się, skupić na detalach i kontemplować je z czystą przyjemnością. 

SMAK KWIATÓW POMARAŃCZYROZMOWY O KUCHNI I KULTURZE

TESSA CAPPONI-BORAWSKA, AGNIESZKA DROTKIEWICZ

Autorki o książce: 

Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze. ”

Tessa Capponi-Borawska – urodzona we Florencji absolwentka tamtejszego uniwersytetu, od 1983 roku mieszka w Polsce. Przez ponad 20 lat pracowała w Katedrze Italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Od lat związana z „Twoim Stylem”. Publikowała również w „Elle”, „Kuchni”, „Gazecie Wyborczej”, „W drodze” oraz „Rzeczpospolitej”. Autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazyliąDziennik toskański i wielu innych publikacji o historii kuchni i kulturze jedzenia. Mieszka i pracuje w Warszawie.

Agnieszka Drotkiewicz (ur. 1981) – autorka powieści Paris London DachauDla mnie to samoTerazNieszpory oraz czterech zbiorów rozmów: dwóch wspólnie z Anną Dziewit – Głośniej! Rozmowy z pisarkamiTeoria trutnia i inne; dwóch samodzielnie – Jeszcze dzisiaj nie usiadłamPiano rysuje sufit. Przeprowadziła wywiad rzekę z Dorotą Masłowską (Dusza światowa) oraz rozmowę z Ewą Kuryluk (Manhattan i Mała Wenecja), za którą otrzymała nagrodę w konkursie Warszawskiej Premiery Literackiej. Jest też autorką dramatu Daleko od Wichrowych Wzgórz. Pisze między innymi dla „Przekroju”, „Dwutygodnika”, Teatru Wielkiego Opery Narodowej. We współpracy z marką Risk made in Warsaw prowadzi spotkania poświęcone kulturze.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE