Po prostu świeżo, zdrowo i bezpiecznie – zawsze na Ryneczku Lidla
Klienci wiedzą, że na Ryneczku Lidla znajdą zawsze świeże oraz zdrowe owoce i warzywa. Tę gwarancję dają im częste kontrole produktów i wyśrubowane standardy Lidla. W myśl hasła „Więcej na radość z życia” klienci mogą być pewni, że troskę o jakość i cenę Lidl bierze na siebie. Ale jak to się dzieje, że na Ryneczku jest po prostu świeżo?
Oferowanie klientom zdrowych i świeżych produktów, wysokiej jakości i w atrakcyjnej cenie, wyprodukowanych z poszanowaniem środowiska naturalnego, jest podstawą działalności Lidl Polska. Na początku tego roku sieć zaprezentowała serię spotów w których uchyliła rąbka tajemnicy i pokazała jak funkcjonują sklepy. Styczniowa kampania była okazją do poznania m.in. Agnieszki Robakiewicz, która w Lidlu pracuje już 8 lat. Pani Agnieszka w bardzo prosty sposób opowiada jak to jest możliwe, że w sklepach sieci Lidl zawsze znajdziemy świeże produkty.
Recepta na sukces jest prosta, ale wymaga zaangażowania - w każdym sklepie pracownicy monitorują stan dostępnych produktów. Gdy ich jakość nie spełnia wysokich wymagań oraz oczekiwań konsumenckich produkt jest zabierany z sali sprzedaży. Regularne szkolenia pracowników sklepów dają pewność, że są oni odpowiednio przygotowani, by móc nawet i dwanaście razy dziennie kontrolować świeżość owoców oraz warzyw. Dodatkowo odpowiednia lokalizacja centrów logistycznych sieci sprawia, że dostawy mogą być realizowane szybko, świeże produkty pojawiają się w sklepach każdego dnia. Jak podsumowuje pani Agnieszka: – No bo tanio to może mieć każdy, ale najbardziej cieszy jak jest i tanio i świeżo.
Świeże i bezpieczne owoce i warzywa
Obecnie na Ryneczku Lidla dostępnych jest ponad 150 warzyw i owoców. Ważne, że coraz więcej z nich posiada certyfikat BIO, czyli pochodzi z ekologicznych upraw. W trosce o świeżość produktów Lidl dokłada starań aby jak najwięcej produktów dostarczane było przez polskich producentów, jest to szczególnie zauważalne w ofercie warzyw i owoców dostępnych sezonowo. Latem klientów cieszą wczesne polskie ziemniaki, kurki, czosnek, fasola szparagowa, maliny czy czereśnie. Dodatkowo lipiec to zwyczajowo otwarcie sezonu na polskie superowoce takie jak: borówki czy porzeczki. Z kolei jesieni nikt nie może sobie wyobrazić bez tradycyjnych polskich jabłek grójeckich, gruszek czy dyni. W ofercie Ryneczku Lidla znajdziemy oczywiście również owoce egzotyczne, takie jak awokado zielone, bio-awokado, granaty, kaki, liczi, mango, pomelo czy akcyjnie mangostan, pitaja, kumkwat, rambutan czy tamarillo – te owoce mimo długiej drogi jaką musiały przebyć aby trafić do naszych domów również są najwyższej jakości – Lidl zapewnia bezpieczne warunki transportu nawet z najdalszych zakątków świata.
– Troska o zdrowe i dobre życie naszych klientów poprzez oferowanie im świeżych, pełnych witamin produktów to jeden z głównych filarów działalności Lidl Polska. Nasi pracownicy są specjalnie przygotowani by z troską podchodzić do jakości oferowanych przez nas owoców i warzyw. Nasze podejście jest proste, ale wiele mówiące: na Ryneczku Lidla ma być po prostu świeżo oraz z gwarancją wysokiej jakości i bezpieczeństwa – podsumowuje Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communication, Lidl Polska.
Jakość potwierdzona badaniami i certyfikatami
Lidl Polska wielokrotnie, na przykład w książkach i kampaniach edukacyjnych, podkreśla, że podstawą zdrowej i zbilansowanej diety są owoce i warzywa. Aby były one w pełni wartościowe muszą być świeże oraz wysokiej jakości. W trosce o zdrowie konsumentów Lidl konsekwentnie udowadnia, że warzywa i owoce dostępne na Ryneczku przewyższają standardy europejskie. Firma dopuszcza pozostałości substancji czynnych w wysokości maksymalnie jednej trzeciej poziomu ustalonego przez UE – czyli w produktach konwencjonalnych Lidla jest 2/3 mniej pozostałości pestycydów niż dopuszcza to UE. Oczywiście ta wyśrubowana norma nie dotyczy ekologicznych produktów BIO, które w ogóle są pozbawione kontaktu ze środkami ochrony rośli. Bowiem w odpowiedzi na potrzeby klientów Lidl stale powiększa gamę BIO produktów, które na półkach są specjalnie oznaczone. Uprawa BIO warzyw i owoców jest bardziej wymagająca – plony te pochodzą z gospodarstw ekologicznych, które zakładają m.in. brak stosowania oprysków, pestycydów i nawozów sztucznych. Ponadto zbiory BIO warzyw i owoców są mniejsze niż standardowe. W asortymencie BIO na Ryneczku Lidla znajdziemy obecnie BIO ogórki, paprykę, pieczarki arbuza, awokado, jarmuż, porzeczki czerwone, nektarynki bazylię, czy miętę.
Kontrola jakości i świeżości owoców oraz warzyw w sklepie to jest już końcowy etap dbałości o produkt. Warto wiedzieć, że Lidl Polska kontroluje jakość wszystkich produktów na każdym etapie łańcucha dostaw. Rocznie firma przeprowadza ponad 7 500 badań w niezależnych laboratoriach badawczych i współpracuje tyko z zaufanymi dostawcami, spełniającymi wyśrubowane wymagania. Od wszystkich producentów owoców i warzyw Lidl Polska wymaga certyfikatu GLOBAL G.A.P, co nie jest praktykowane na polskim rynku. Certyfikat ten jest światowym standardem dobrych praktyk rolniczych i produkcyjnych. Obejmuje on zagadnienia takie jak : bezpieczeństwa żywności i identyfikowalność właściwego stosowania środków ochrony roślin, nawożenia, technik upraw, nawadniania, postępowania z odpadami, bezpieczeństwem i dobrobytem pracowników, bezpieczeństwem środowiska.