Piknik Zielona Przystań na Bulwarach Wiślanych! Poznaj smaki Mazowsza
Bulwary Wiślane to letni salon stolicy. Tutaj tysiące warszawiaków i turystów spotyka się, by wypocząć nad Wisłą. Można tu bawić się, zjeść, a w ten weekend również poznać smaki Mazowsza.
Mazowsze to jeden z najsmaczniejszych regionów Polski. W sobotę i niedzielę, 21 i 22 sierpnia 2021 roku, na Bulwarach Wiślanych w Warszawie będzie można bliżej poznać kulinarne dziedzictwo Mazowsza i zasmakować w wyjątkowych potrawach. W ten weekend lokalni wystawcy z całego Mazowsza przedtawią najlepsze, wyselekcjonowane produkty spożywcze. Piknik Zielona Przystań będzie czekał na was na Bulwarach Północnych (na plaży, przy scenie, przy pawilonie gastronomicznym Bella Italia) – na wysokości Muzeum Sztuki Nowoczesnej.
– Obecnie rynek spożywczy oferuje bardzo szeroki wachlarz produktów. To na co warto zwrócić uwagę, to nie tylko cena, ale przede wszystkim jakość. Dbałość o dobór składników, produkcja zgodna z zasadami ochrony środowiska czy unikatowa receptura – tym nasi rolnicy i producenci żywności podbijają serca konsumentów. – wyjaśnia Janina Ewa Orzełowska, Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego w rozmowie z Radiem SuperNova. – Do sklepów i na targowiska dostarczają produkty ekologiczne, zdrowe i smaczne. Dzięki temu zdobywają uznanie nie tylko w Polsce, ale i na rynkach zagranicznych.Nasze specjały to duże pole rozwoju dla rolników, restauratorów, właścicieli gospodarstw turystycznych i drobnych producentów. Kluczem do sukcesu jest zarówno przywiązywanie dużej wagi do jakości surowców oraz samego procesu produkcji, jak też czerpanie z tradycji. Silna reprezentacja mazowieckich marek w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz rosnąca liczba naszych specjałów na Liście Produktów Tradycyjnych potwierdzają, że tradycyjna kuchnia jest doskonałym sposobem na promocję Mazowsza.
Jednym z priorytetowych obszarów współpracy Samorządu Województwa Mazowieckiego z organizacjami pozarządowymi są zadania z zakresu „Ekologia i ochrona zwierząt oraz ochrona dziedzictwa przyrodniczego” związane z propagowaniem idei rolnictwa ekologicznego oraz upowszechnianiem roli pszczół, w środowisku naturalnym przez organizowanie lub uczestnictwo w szkoleniach, festiwalach, warsztatach, konferencjach, targach i imprezach plenerowych.
– Podczas Pikniku Zielona Przystań mają Państwo okazję posmakować mazowieckich miodów m.in. z pasieki Stowarzyszenia Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły czy od laureatów konkursu o Laur Marszałka - z pasiek Adriana Pachnika i Mirosława Pędzicha. Każda inicjatywa podejmowana dla ratowania pszczół jest cenna. A jeśli robią to samorządy wspólnie z organizacjami pozarządowymi, działanie jest skuteczniejsze i przekłada się na zdecydowanie większą grupę mieszkańców – dodaje Janina Ewa Orzełowska