Obiad od Bosackiej za 3,5 zł. Wystarczą tylko 4 składniki, a wychodzi pysznie i sycąco

2023-02-09 12:24

Czy przyrządzenie obiadu za 3,5 zł jest możliwe? Na to pytanie odpowiedziała dziennikarka Katarzyna Bosacka. Na swoim kanale na YouTube publikuje filmiki, w których prezentuje przepisy na niedrogie i smaczne potrawy. Tym razem Bosacka proponuje obiad z ziemniakami w roli głównej. Porcja dania kosztuje 3,5 zł.

obiad Bosackiej
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Pyszny i niedrogi obiad Kasi Bosackiej
  2. Obiad Bosackiej za 3,5 zł
  3. Tani obiad Katarzyny Bosackiej – przepis krok po kroku

Pyszny i niedrogi obiad Kasi Bosackiej

Katarzyna Bosacka od lat przekonuje, że warto jeść dobre domowe jedzenie, a w sklepach czytać etykiety na produktach. W swoich programach i mediach społecznościowych przekonuje, że smacznie wcale nie musi oznaczać drogo. Jednym z przykładów taniego, pysznego i sycącego obiadu jest przepis, który właśnie udostępniła Kasia Bosacka.

Obiad Bosackiej za 3,5 zł

Dziennikarka proponuje tanie danie obiadowe, które składa się z kilku niedrogich produktów i jest proste do samodzielnego przyrządzenia w domu. Tą potrawą są szare kluski. To znana i lubiana niegdyś potrawa, potem zapomniana, teraz dumnie wraca na polskie stoły. Warto odświeżyć sobie przepis, ponieważ szare kluski są nie tylko pyszne. Robi się je bardzo szybko, a wszystkie produkty są w do kupienia w każdym sklepie.

Do szarych klusek potrzebne są:

  • ziemniaki
  • mąka pszenna i ziemniaczana
  • jajko
  • przyprawy

W wersji wegańskiej jajko można pominąć, zastępując je produktami roślinnymi:

  • 3 łyżki aquafaby
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wrzątku

Tani obiad Katarzyny Bosackiej – przepis krok po kroku

Składniki na szare kluski

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 1 duże jajo
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sitko, odcisnąć z nadmiaru płynu, zbierając go do miski.

2. Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko i wsypać obie mąki. Wlać płyn z odciśniętych ziemniaków, doprawić solą, pieprzem oraz czarnuszką. Wymieszać, przełożyć na talerz i uklepać równy placek o wysokości około 2 cm.

3. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Za pomocą łyżki nabierać z talerza porcje ciasta i wkładać do wrzącej wody. Delikatnie zamieszać, aby kluski nie przywarły do dna. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Przekładać na talerz.

4. Podawać z karmelizowaną cebulą i zasmażaną kapustą.

Beszamel - jak kupować ziemniaki?