Obiad od Bosackiej za 3,5 zł. Wystarczą tylko 4 składniki, a wychodzi pysznie i sycąco
Czy przyrządzenie obiadu za 3,5 zł jest możliwe? Na to pytanie odpowiedziała dziennikarka Katarzyna Bosacka. Na swoim kanale na YouTube publikuje filmiki, w których prezentuje przepisy na niedrogie i smaczne potrawy. Tym razem Bosacka proponuje obiad z ziemniakami w roli głównej. Porcja dania kosztuje 3,5 zł.
Spis treści
- Pyszny i niedrogi obiad Kasi Bosackiej
- Obiad Bosackiej za 3,5 zł
- Tani obiad Katarzyny Bosackiej – przepis krok po kroku
Pyszny i niedrogi obiad Kasi Bosackiej
Katarzyna Bosacka od lat przekonuje, że warto jeść dobre domowe jedzenie, a w sklepach czytać etykiety na produktach. W swoich programach i mediach społecznościowych przekonuje, że smacznie wcale nie musi oznaczać drogo. Jednym z przykładów taniego, pysznego i sycącego obiadu jest przepis, który właśnie udostępniła Kasia Bosacka.
Obiad Bosackiej za 3,5 zł
Dziennikarka proponuje tanie danie obiadowe, które składa się z kilku niedrogich produktów i jest proste do samodzielnego przyrządzenia w domu. Tą potrawą są szare kluski. To znana i lubiana niegdyś potrawa, potem zapomniana, teraz dumnie wraca na polskie stoły. Warto odświeżyć sobie przepis, ponieważ szare kluski są nie tylko pyszne. Robi się je bardzo szybko, a wszystkie produkty są w do kupienia w każdym sklepie.
Do szarych klusek potrzebne są:
- ziemniaki
- mąka pszenna i ziemniaczana
- jajko
- przyprawy
W wersji wegańskiej jajko można pominąć, zastępując je produktami roślinnymi:
- 3 łyżki aquafaby
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wrzątku
Tani obiad Katarzyny Bosackiej – przepis krok po kroku
Składniki na szare kluski
- 500 g mączystych ziemniaków
- 1 duże jajo
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
- sól i pieprz
1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sitko, odcisnąć z nadmiaru płynu, zbierając go do miski.
2. Ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko i wsypać obie mąki. Wlać płyn z odciśniętych ziemniaków, doprawić solą, pieprzem oraz czarnuszką. Wymieszać, przełożyć na talerz i uklepać równy placek o wysokości około 2 cm.
3. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Za pomocą łyżki nabierać z talerza porcje ciasta i wkładać do wrzącej wody. Delikatnie zamieszać, aby kluski nie przywarły do dna. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Przekładać na talerz.
4. Podawać z karmelizowaną cebulą i zasmażaną kapustą.