Najdłuższa kanapka świata: nowy rekord padł w Meksyku [WIDEO]
W ubiegłą środę 31 lipca w Meksyku pobito rekord najdłuższej kanapki świata. Jak myślisz ile miała metrów?
Aż 8 lat czekaliśmy na nowy rekord świata dla najdłuższej kanapki. Nic dziwnego, że w stolicy Meksyku zgromadziły się tłumy, aby zobaczyć, jak szefowie kuchni przygotowują rekordową kanapkę. Meksykańska „torta”, czyli zamknięta kanapka w stylu sub, to było prawdziwe wyzwanie. Ponieważ zgodnie z kulinarną jest to wyjątkowa kanapka „na bogato″ - meksykański comfort food. Do jej przygotowania zużyto dziesiątki kilogramów szynki, kiełbasy, boczku, świeżych warzyw i hektolitry sosów. Według organizatorów kanapka „torta” o długości 72 metrów ustanowiła nowy rekord najdłuższej kanapki. To nie tylko najdłuższa kanapka jaką kiedykolwiek przygotowano w Meksyku, ale także rekord świata.
Według Księgi Rekordów Guinessa poprzedni rekord mega kanapki należał do Stanów Zjednoczonych. W Kansas City w 2011 roku przygotowano kanapkę BLT (bacon/lettuce/tomato). Amerykańska kanapka z bekonem, sałatą i pomidorami mierzyła zaledwie 64 metry.
Wtedy kanapkę w 41 minuty przyrządzało 14 osób. Łącznie do zrobienia amerykańskiej kanapki zużyto 200 bochenków chleba, 7 skrzynek sałaty, 340 kg pomidorów i 3 300 plasterków bekonu. Na samym końcu dodano prawie 7 kg pomidorków koktajlowych, nabitych na wykałaczki i wciśniętych w kanapkę.
Jednak w odróżnieniu od tradycyjnej kanapki meksykańska „torta” jest większa i może zawierać różnorodne składniki w zależności od regionu. Dlatego podczas bicia rekordu zużyto tysiące kawałków chleba, sałaty, cebuli i pomidorów zmieszanych z niezliczonymi składnikami, w tym setkami litrów majonezu, musztardy i pikantnych sosów. Każda regionalna sekcja super torta miała inny smak, reprezentując regionalną tradycją.
W Meksyku „torta” to zamknięta kanapka spożywana na ciepło, jak i na zimno. Podstawą jest puszysta pszenna bułka dużych rozmiarów. W taką bułkę doskonale wsiąkają sosy. Może pomieścić dużo składników.
W zależności od regionu może zawierać wędliny, poszarpaną pieczeń wieprzową lub mięso mielone z sosem. Bywa serwowana z awokado, papryczkami poblano lub jalapeño, pomidorami i cebulą. Nieodzownym dodatkiem jest żółty ser krowi lub kozi.
Zobacz przepis: Szarpana wieprzowina do kanapek
Najpopularniejszymi kanapkami typu „torta” są torta de jamón - z szynką, torta de aguacate - z awokado, torta de adobada - z mięsem, a także torta de huevo - z jajecznicą. Niezwykle oryginalna jest torta ahogada z mielonym lub poszarpanym mięsem wieprzowym, zatopiona w pikantnym pomidorowym sosie. Torta ahogada dosłownie pływa w ostrej salsie, dlatego podaje się ją w głębokich talerzach.
Polecamy także: Przepis na pastę z awokado do kanapki torta de aguacate
Taką wielką i sycącą kanapkę zjada się na lunch. Jest bardzo pożywna i wystarcza za cały obiad. Emigranci z Meksyku rozsławili swoje „torta” w Stanach Zjednoczonych. Stamtąd sława pożywnej kanapki w stylu meksykańskim poszła w świat.