Mrożone frytki to wielka wygoda. Jek je piec, żeby były chrupiące?
Czy mrożone frytki przygotowujecie w piekarniku? Czy wiecie, jak piec frytki, żeby zawsze były chrupiące? Nie? W takim razie poznajcie trzy sprytne triki na chrupkie frytki z piekarnika!
Frytki to najdoskonalsza forma ziemniaka. Idealne frytki powinny być chrupiące z wierzchu, przyrumienione, z kojącym skrobiowym wnętrzem. Niestety często frytki wychodzą z piekarnika rozmiękłe i nieapetyczne. Szczególnie frytki mrożone. Jak temu zaradzić?
Mrożone frytki można przyrządzić w piekarniku na chrupko. I to wszystkie rodzaje mrożonek. Bez względu na to, czy na opakowaniu jest znak, że nadają się do piekarnika. I bez względu na to, czy wasz piekarnik wyposażony jest w termoobieg, czy nie. Oto trzy sprytne triki, aby mrożone frytki zawsze były chrupiące.
Pierwsza sztuczka, jak piec mrożone frytki
Mrożone frytki podczas pieczenia mogą stać się rozmiękłe od pary. Pod wpływem wysokiej temperatury frytki po prostu parują. Dlatego warto frytki trochę rozmrozić. Wystarczy wyjąć je 15 minut wcześniej z zamrażalnika i rozłożyć na papierowych ręcznikach. Potem osuszyć ręcznikami i ułożyć na blasze. Po drugie, frytki muszą mieć przestrzeń. Należy je rozłożyć na blasze dość luźno, w odstępach. Jeśli frytki będą leżały jedna na drugiej, te pod spodem nie upieką się, ale ugotują we własnych oparach.
Druga sztuczka, jak piec chrupiące frytki
Żeby zwiększyć chrupkość zewnętrznej warstwy frytek warto spryskać ją solanką. Zazwyczaj frytki solimy po upieczeniu. Jednak mrożone frytki, szczególnie długo mrożone frytki, pokryte są kryształkami wody. Solanka przyspieszy odparowanie zamrożonej wody. Wystarczy przygotować 1/2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli. Roztwór przelać do spryskwacza i spryskać frytki aerozolem solanki. Nie przesadźcie tylko. Bo frytki zawsze można dosolić, ale odsolić już nie.
Trzecia sztuczka, jak upiec chrupkie frytki
Frytki należy piec na rozgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wystarczy blachę rozgrzać wewnątrz piekarnika. Wyjmując ją pamiętajcie o rękawicach kuchennych i podkładce pod blachę, żeby nie przypalić blatu.
Jeszcze lepiej piec frytki na ruszcie ustawionym na blasze. Dzięki temu frytki zawieszone są w powietrzu i pieką się jak w frytownicy z nawiewem gorącego powietrza. Temperatura pieczenia frytek powinna wynosić 200°C. Chyba że producent zaleca inaczej.
Zastosujcie przynajmniej dwie z trzech podanych sztuczek i cieszcie się chrupiącymi frytkami każdego dnia.