Międzynarodowy Dzień Urody: soki i musy na rzecz piękna oraz zdrowia

2016-09-09 11:02

9 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Urody. Warto więc się zastanowić, jak sprawić, by dobrze zadbać o zdrowie, a przez to także o piękno. Kampania "Soki i musy - witaminy w smart formie" proponuje gotową receptę na urodę.

Międzynarodowy Dzień Urody: soki i musy na rzecz piękna oraz zdrowia
Autor: mat. prasowe "Soki i musy - witaminy w smart formie" Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dzienna porcja owoców i warzyw wynosiła ok. 400 g

Uroda zawsze w duecie ze zdrowiem

Uroda i piękno zawsze stanowią oznaki dobrego zdrowia. Wpływają na to m.in. aktywność fizyczna, a także zbilansowana dieta bogata w witaminy i inne cenne mikroelementy. To zaś przekłada się na zgrabną sylwetkę i piękną cerę. Co prawda o urodę pomagają też zadbać odpowiednio dobrane kosmetyki, jednak prawdziwym kluczem do niej jest dobrostan organizmu.

Dlaczego soki i musy?

"Warzywa i owoce to ważny element dobrze zbilansowanej diety, zarówno jako część głównego posiłku, jak i przekąski. Są one źródłem witamin, minerałów i błonnika, w tym tych, które pomogą nam zachować urodę. Eksperci zalecają spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie, by dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Jedną z tych porcji może być szklanka soku (200 ml) lub saszetka musu (100 g) owocowo-warzywnego. Dostarczy nam ona potrzebnych witamin i zaspokoi głód w szybki i wygodny sposób, będąc odpowiedzią dla wszystkich zabieganych osób ceniących sobie smart rozwiązania" - wyjaśnia Zuzanna Antecka, dietetyk, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii "Soki i musy - witaminy w smart formie".

Wybierając konkretne soki i musy, można wzbogacić organizm w witaminy, które mają swoiście wyspecjalizowane funkcje. Prowitamina A odpowiada za dobry stan skóry. Można ją znaleźć w soku marchwiowym czy marchwiowo-owocowym.

Witamina E wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki. Znajduje się ona w sokach i musach z marchwi, żurawiny czy zielonych warzyw.

Witamina C z kolei znana jest z tego, że wspomaga układ odpornościowy. Ale to niejedyne korzystne jej działania. Poprawia też funkcje naczyń krwionośnych oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Najlepsze źródła witaminy C to soki cytrusowe i z czarnej porzeczki.

Innym ważnym składnikiem jest błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego, a także poprawia perystaltykę jelit. To ważny aspekt zwłaszcza dla osób na diecie odchudzającej bądź zwyczajnie dbających o linię. Błonnik bierze też udział w regulacji poziomu glukozy we krwi. Najwięcej znajdziemy go w sokach naturalnie mętnych, przecierowych bądź z miąższem owocowym.

źródło: materiały prasowe kampanii "Soki i musy - witaminy w smart formie"