Magda Gessler poleca gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce Poziomki 2018/2019

2018-10-19 13:41

Swoją nieugiętością, ciętym językiem i surowością ocen niejednego adepta sztuki kulinarnej doprowadziła do łez w programie „Masterchef”. Innym pomogła całkowicie odmienić ich rodzinne interesy i odnieść sukces wraz z „Kuchennymi rewolucjami”. Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jedno jest pewne – Magda Gessler swoją charyzmatyczną osobowością nie pozostawia nikogo obojętnym. Dlatego wszyscy z niecierpliwością wyczekują na 5. - jubileuszową edycję Poziomek - przewodnika, gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce według Magdy Gessler.

Poziomki
Autor: mat. prasowe Edipresse Książki

Z pewnością każdy z nas stanął kiedyś oko w oko z dylematem, gdzie warto pojechać lub gdzie się zatrzymać, aby dobrze zjeść w Polsce. A jak wiadomo - syty brzuch i zdrowy sen są istotnym warunkiem do pełni szczęścia.

Wszystkim przytłoczonym wielością lokali oferujących nocleg i strawę przychodzi Magda Gessler tworząc subiektywną mapę miejsc wartych odwiedzenia.

Restauratorka już od pięciu lat przyznaje własny znak jakości wybranym hotelom i restauracjom rozrzuconym po całej Polsce. Nieprzypadkowo jego symbolem stała się poziomka. Jak wyznaje słynna restauratorka: – Poziomka to dla mnie cud polskiej natury. Znak jakości. Synonim najlepszego smaku, zapachu, aromatu. To śpiew słowika o poranku, wieczorny koncert świerszczy, którym przysłuchiwałam się jako mała dziewczynka, czy ciepły letni deszcz, który niesie ulgę po ciężkim dniu. Poziomka to również głos mojej babci, która piekła i gotowała najlepiej na świecie.

Nic więc dziwnego, że na poziomkę zasługują jedynie najlepsi. Kto zyskał uznanie Królowej Smaku tym razem? Zdradzimy, że spośród 154 miejsc opisanych w tegorocznym przewodniku aż 14 skradło serce surowej jurorki!

Poziomki są swoistym przewodnikiem po smakach i urokach polskich regionów. Gessler nie pomija żadnego zakątka naszego kraju odkrywając piękno miejsc, w których naprawdę warto się znaleźć. Są to i ekskluzywne hotele i małe lokale ukryte gdzieś na kulinarnym szlaku. Każde z miejsc opatrzone jest dokładnym opisem, uwzględniającym również jego usytuowanie, wystrój, dane adresowe oraz stronę internetową. Całość dopełniają znakomite zdjęcia wnętrz i potraw. Autorka poleca konkretne dania serwowane w danej restauracji, a opisy rozkoszy podniebienia często wywołają burczenie w spragnionym smakołyków brzuchu.

Magda Gessler chce swoją publikacją zachęcić do odkrywania Polski, bo jest naprawdę wiele miejsc, które warto zobaczyć i ich „posmakować”. I ta idea przyświeca od lat Poziomkom: – Polska jest piękna, a jej smaki wyjątkowe. I to chcę Wam pokazać w moim piątym już przewodniku. Moja Polska, którą ubóstwiam najbardziej na świecie, to prawdziwa skarbnica wspaniale smakujących miejsc. Nie zawsze dotrzemy do nich prostą drogą, ale Poziomki będą znaczyć szlak.

Czas wyruszyć w kulinarną podróż po naszym kraju.  

Poziomki 2018/2019. Przewodnik, gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce? Poleca Magda Gessler

Edipresse Książki

ISBN 9788381176279

s. 240

Cena: 31,90

Premiera: 17.10.2018

Magda Gessler – z wykształcenia malarka, absolwentka madryckiej Akademii Sztuk Pięknych. Szybko okazało się, że równie śmiało jak obrazy komponuje smaki. Dzisiaj jest właścicielką wielu restauracji – m.in. U Fukiera na warszawskiej Starówce czy Słodki… Słony (także w stolicy), gdzie nie tylko wymyśla nowe potrawy, ale zwraca uwagę na najdrobniejsze szczegóły. Pilnuje, by w jej lokalach był wysoki standard zarówno jedzenia, obsługi, a także wystroju, który często sama projektuje.

Od kilku lat podróżuje po kraju, zmieniając jego kulinarne oblicze jako gwiazda polskiej edycji Kuchennych rewolucji. Jest też jurorką polskiej edycji programu Masterchef.