Krakowska restauracja wśród najlepszych w Europie. To jej flagowe danie
Mieszkańcy Krakowa mogą być dumni. To właśnie w tym mieście znajduje się restauracja Fiorentina, która otrzymała prestiżowe wyróżnienie w konkursie World Culinary Awards. Lokal specjalizuje się w potrawach kuchni polskiej. Wśród nagrodzonych znalazły się jeszcze trzy polskie restauracje.
Spis treści
- World Culinary Awards – nagroda dla najlepszych restauracji
- Restauracja „Fiorentina” z Krakowa z nagrodą World Culinary Awards
- Restauracje z Krakowa i Warszawy z wyróżnieniami
- Bistecca alla fiorentina. Jak zrobić stek po florencku?
World Culinary Awards – nagroda dla najlepszych restauracji
World Culinary Awards to konkurs dla restauracji z całego świata organizowany przez ludzi odpowiedzialnych za World Travel Awards. To konkurs istniejący od 1994 roku, w którym nagrody wręczane są w branży turystycznej. Nagrody World Culinary Awards przyznawane są w kategoriach tematycznych i regionalnych oraz najpiękniejszego położenia i najlepszej restauracji hotelowej.
Głosowanie na najlepszą restaurację odbywa się poprzez stronę internetową konkursu. Każdy zarejestrowany miłośnik dobrego jedzenia lub człowiek z branży gastronomicznej może oddać głos na najlepsze według niego miejsce.
Restauracja „Fiorentina” z Krakowa z nagrodą World Culinary Awards
Fiorentina z Krakowa walczyła o tytuł najlepszej restauracji w Europie z takimi renomowanymi lokalami jak Noma z Kopenhagi, DiverXO z Madrytu oraz słoweńska Hiša Franko. Pierwsze miejsce w konkursie oraz tytuł najlepszej restauracji w Europie otrzymali Włosi. Najwięcej głosów oddano na restaurację Uliassi położonej w miejscowości Senigallia w Marchii, gdzie szefem kuchni jest jej założyciel Mauro Uliassi.
Restauracja Fiorentina położona jest przy ulicy Grodzkiej w Krakowie. Lokal mieści się we wnętrzach zabytkowej kamienicy. Oprócz wyróżnienia w konkursie World Culinary Awards restauracja ma w swoim dorobku inne cenne krajowe i międzynarodowe nagrod. Znajduje się w przewodniku Michelin, a wcześniej wymieniona była w również Gault Millau.
Według właściciela Fiorentiny restauracja serwuje najlepszą polską kuchnię w Krakowie, ale specjalizuje się w potrawach z wołowiny. Sztandarowym daniem serwowanym w lokalu jest stek po florencku, czyli bistecca alla fiorentina, przygotowywany na grillu opalanym węglem drzewnym. Sekret potrawy tkwi w wyjątkowym sposobie cięcia mięsa i jego jakości.
Restauracja czerpie inspirację z włoskiej Toskanii, a szefem kuchni jest Robert Koczwara. Menu zmienia się co sezon. Goście mogą wybierać wśród wielu nowoczesnych i autorskich dań przyrządzonych na bazie świeżych lokalnych produktów.
Restauracje z Krakowa i Warszawy z wyróżnieniami
Wśród nominowanych do tytułu najlepszego lokalu w Polsce znalazły się jeszcze trzy restauracje – Bottiglieria 1881 i Zazie Bistro z Krakowa oraz Butchery & Wine z Warszawy.
Bottiglieria 1881 serwuje potrawy inspirowane kuchnią włoską, a szefem kuchni jest Przemysław Klima. We wrześniu zeszłego roku znalazł się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym The Best Chef Awards. Bottiglieria 1881 jako jedyna restauracja w Polsce została wyróżniona gwiazdką Michelin.
Zazie Bistro to elegancki lokal we francuskim stylu, który znajduje się przy ulicy Józefa 34 na krakowskim Kazimierzu. Menu opiera się na inspiracjach kuchnią francuską. Zazie Bistro opisano w przewodniku Michelin, a także wyróżniono Bib Gourmand.
Warszawska Butchery & Wine specjalizuje się w przyrządzaniu i serwowaniu steków z wysokiej jakości wołowiny pochodzącej z Polski, Australii, Urugwaju oraz Stanów Zjednoczonych. Czasem miłośnicy steków mogą spróbować japońskiej wołowiny odmiany Wagyu. Butchery & Wine od wielu lat jest wymieniana w przewodniku Michelin.
Bistecca alla fiorentina. Jak zrobić stek po florencku?
- 4 steki T-bone z młodej wołowiny
1. Stek położyć na rozpalonym grillu około 10 cm nad rozżarzonymi węglami.
2. Piec około 6 minut z każdej z strony. W czasie pieczenia odwrócić mięso tylko raz.
3. Upieczone steki przełożyć na deskę i odstawić na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
4. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.