Konkurs Roleski zakończony - poznaj zwycięzców! [NAGRODZONY PRZEPIS]
Jury dokonało oceny wszystkich poprawnie nadesłanych zgłoszeń i wybrało laureatów nagrody głównej oraz laureatów nagród II stopnia i III stopnia. Sprawdź, do kogo trafią nagrody!
Nagroda Główna
Mega zestaw produktów ROLESKI oraz dwuosobowy lot BALONEM w okolicy Zwycięzcy wygrała:
Monika Lemko za przepis Grillowane rolady z kurczaka nadziane szpinakiem, mięsem podane z warzywami
Nagroda II stopnia
Mega zestaw produktów ROLESKI wraz z super gadżetami otrzymują:
Aneta Gwiner za przepis Grillowane gruzińskie chaczapuri z serem feta
Katarzyna Prosińska za przepis Grillowane szaszłyki z Roleskim
Nagroda III stopnia
Mega zestaw produktów ROLESKI otrzymują:
Agnieszka Kania za Krewetki z grilla,
Anna Mańka za Szaszłyki,
Magdalena Kaczmarek za Musztardowe polędwiczki z warzywami i sosem z grilla,
Patrycja Dyderska za Szaszłyki z karkówki w marynacie z musztardy ROLESKI,
Mirosława Wawrzyniak za Grillowany misz-masz wiosenny,
Grzegorz Kubuj za Warzywa z dipami i grilowanym kurczakiem.
Wszystkim laureatom gratulujemy! Wielkie brawa za inwencję i wykonanie!
Oto zwycięski przepis na niezwykle apetyczne
Grillowane rolady z kurczaka nadziane szpinakiem i mięsem podane z warzywami
autorstwa Moniki Lemko
Składniki:
3 szt. filetów z kurczaka,
200 g mielonej wołowiny,
250 g sera sałatkowo-kanapkowego solankowego półtłustego,
musztarda sarepska ROLESKI,
3-4 garście świeżego szpinaku,
ok. 25-30 szt. oliwek zielone cale bez pestek,
ok. 800 g młodych małych ziemniaków,
2 duże czerwone cebule,
1 czerwona papryka,
2-3 marchewki,
1 młoda cukinia,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
sól himalajska do smaku,
olej rzepakowy z chili,
olej rzepakowy,
świeża mięta,
świeża zielona pietruszka,
1 płaska łyżka ciętej trawy cytrynowej (suszona lub świeża),
1 garść posiekanego świeżego lubczyk (lub 1 kopiata łyżka suszonego),
mielona słodka papryka wędzona.
Zaczynamy od warzyw. Ziemniaki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski. Polewamy olejem chili, doprawiamy solą i mieszamy. Przekładamy je na folię aluminiową do pieczenia. Dodajemy gałązki pietruszki, mięty i przykrywamy folią.
Obrane marchewki kroimy po skosie na plasterki, cebulę w ósemki, paprykę w paski, a cukinię w większe kawałki (kostkę, plastry). Przekładamy je do miski, dodajemy trawę cytrynową, lubczyk, oprószamy solą i pieprzem. Polewamy olejem rzepakowym i całość dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy do aluminiowych foremek na keksówki. (Rada: można je zawinąć w folię, należy podzielić na 2 -3 części).
Pora na przygotowanie mięsa. Mięso mielone mieszamy z rozdrobnionym serem, doprawiamy do smaku pieprzem. Dzielimy na 3 porcje.
Filety z kurczaka myjemy, suszymy, papierowym ręcznikiem, i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia spożywcza, mięso układamy między nią i rozbijamy za pomocą tłuczka, kurczak dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwo będzie można zwinąć w roladę.)
Tak rozbite filety smarujemy musztardą sarepska.
Na posmarowanym musztardą filecie, układamy szpinak, następnie wzdłuż dłuższego boku dodajemy przygotowane mięso mielone (w formie walca). Na mięsie, po długości układamy oliwki jedną koło drugiej.
Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przekładamy na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).
Warzywa i rolady grillujemy na dobrze rozgrzanym rożnie. W trakcie grillowania odwracamy ziemniaki, rolady, a warzywa mieszamy.
Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków i grubości rolady, ok. 30 min.
Przed podaniem warzywa (bez ziemniaków) posypujemy papryką wędzoną.
Rada: rolady nie powinno się solić, ponieważ musztarda, oliwki, serek nadają słony smak.