Kinga Rusin, gwiazda Dzień Dobry TVN, pod zdjęciem napisała „Poranna kawa? Czasami niezbędna ! Najchętniej z mlekiem migdałowym ”. Mleko migdałowe to najdroższe mleko roślinne. Przygotowuje się go z roztartych migdałów. Uchodzi za produkt luksusowy.
Rusin w stroju kąpielowym. Wygląda na 48 lat?
Mleko migdałowe to jeden z najstarszych przysmaków kuchni śródziemnomorskiej. W czasach, gdy mleka zwierzęcego nie było jak przechowywać, gdyż szybko kisło, mleko migdałowe było trwałe i dostarczało niezbędnych organizmowi mikroelementów. Znane już w starożytności, było bardzo popularne w Średniowieczu, by z czasem pozostać jedynie regionalnym smakołykiem. Dzisiaj powróciło do łask. Jest ulubionym mlekiem wegan.
Mleko migdałowe to jedno z najdroższych mlek roślinnych. Posiada jednak wiele cennych substancji zdrowotnych, dzięki czemu zaleca się jego spożywanie nawet codziennie.
Mleko migdałowe jest niskokaloryczne i niezwykle bogate w substancje zdrowotne, dlatego poleca się jego spożywanie osobom, które cierpią na refluks albo schorzenia układu trawiennego. Świetnie nadaje się do naleśników, płatków i ciast oraz wszelkiego rodzaju zabielanych kaw.
Substancje mineralne zawarte w mleku migdałowym:
nienasycone kwasy tłuszczowe
wapń
potas
Przepis na mleko migdałowe, tę skarbnicę witamin, nie jest trudny, ale wymaga nieco staranności. Wypróbujcie go, cieszcie się smakiem luksusu każdego dnia.