Zobacz: Karolina Szostak odsłoniła ciało. "Nie jest ważne ile ważymy, ale jak się czujemy"
Szakszuka (shakshouka, shakshuka, şakşuka) to śniadaniowe danie kuchni bliskowschodniej. Rozpowszechnione na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego od Tunezji po Turcję, bardzo popularne w Izraelu. Szakszuka to dosłownie „wielki bałagan″. I taka jest w rzeczywistości. Na patelni przygotowuje się sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem cebuli, słodkiej i ostrej papryki. Następnie do wrzącego pomidorowego piekła wbija się kilka jajek, które należy niezbyt dokładnie wymieszać z sosem. Robi się niezły bałagan.
Szakszuka ma wiele odmian, z kiełbasą, mięsem, rybą lub dodatkiem serów.
W Izraelu szakszuka polecana jest jako najlepsze danie na kaca. Przywraca do życia zmaltretowanych nadmiernym piciem alkoholu.
Zobacz przepis: Szakszuka - sadzone jajka w ostrym pomidorowym sosie - danie kuchni bliskowschodniej