Jesienna edycja festiwalu Veganmania – już w niedzielę w Warszawie

2019-11-20 11:56

W najbliższą niedzielę, 24 listopada, w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej 25 po raz kolejny odbędzie się największa wegańska impreza w Polsce – Veganmania. Odwiedzający będą mogli przekonać się, jak kreatywna potrafi być kuchnia roślinna oraz zakupić etycznie produkowane kosmetyki czy ubrania. Nie zabraknie także licznych wykładów, warsztatów i spotkań z ciekawymi gośćmi.

Veganmania Warszawa 2018 (279).jpg
Autor: mat. pras. Stowarzyszenie OTWARTE KLATKI Ubiegłoroczna edycja Veganmanii cieszyła się dużą frekwencją

Festiwal Veganmania organizowany jest przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, promujące dietę roślinną oraz walczące o prawa zwierząt hodowlanych. Impreza cieszy się dużą popularnością – średnia liczba odwiedzających to około 6 tysięcy osób. 

Wśród wystawców listopadowej znaleźć można restauracje i firmy z całej Polski, które zaproponują uczestnikom wegańskie wersje potraw kuchni włoskiej, gruzińskiej, koreańskiej, japońskiej, kolumbijskiej, czy syryjskiej, a także pozbawione składników odzwierzęcych wypieki i słodkości oraz substytuty serów i mięs. Będzie można też spróbować roślinnej nowości – Qrczaka, czyli alternatywy mięsa drobiowego, powstającego z połączenia białka pszenicy z fasolą.

Na imprezie obecne będą ponadto marki oferujące naturalne, ręcznie robione kosmetyki, odzież i akcesoria wykonane bez użycia materiałów pochodzenia zwierzęcego, czy produkty dla zwolenników idei zero waste, takie jak przenośne składane kubki, czy wielorazowe woreczki na warzywa i owoce.

Goście będą mogli wziąć udział w wykładach, warsztatach i pokazach kulinarnych, m.in. spotkaniu z Martą Dymek – autorką bloga “Jadłonomia” i bestsellerowych książek kulinarnych o tym samym tytule, a także Alicją Rokicką, znaną jako Wegan Nerd. Przez cały czas trwania imprezy w ramach akcji “Tatuażach zamiast futra” będzie można utrwalić na skórze wybrany prozwierzęcy wzór.

Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę, 24 listopada, o godzinie 11:00 i potrwa do 19:00. Wstęp na imprezę kosztował będzie 5 zł, a pakiet VIP – 29 zł. Całkowity dochód z biletów przeznaczony zostanie na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

Program:

Wykłady - III piętro

11.30 - 12.30

“Pół miliona małych kroków” - spotkanie z Martą Dymek autorką bloga Jadłonomia i bestsellerowych książek o tym samym tytule.

12.30 - 13.30

“O instytucjonalizacji ochrony zwierząt” - wykład mec. Karoliny Kuszlewicz

13.30 - 14.15

“Gdzie tkwi sekret, czy pokochamy mięso z roślin” - panel dyskusyjny Roślinniejemy

14.15 - 15.00

“Mięso bez uboju - jedzenie przyszłości?” - rozmowa ze Stanisławem Łoboziakiem z Centrum Nauki Kopernik

15.00 - 16.00

“Dlaczego na katastrofę reagujemy obojętnością?” - wykład dr Marcina Urbaniaka

16.00 - 17.00

“Abolicjonizm, weganizm i prawa zwierząt - niebezpieczne związki” - wykład dr Włodzimierza Gogłozy

17.00 - 18.00

“Jak zachować godność weganina nawet u cioci na imieninach?” - spotkanie autorskie i pokaz kulinarny Alicji Rokickiej Wegan Nerd

18.00 - 18.45

“Czy Twoje wsparcie ma sens? Pomoc zwierzętom na miarę możliwości” - wykład Patryka Węgrzyna

Strefa Spotkań - parter

12.00 - 13.00

Spotkanie z Grzegorzem "Griszką" Sobieszkiem, ambasadorem kampanii Jasna Strona Mocy, współzałożycielem Academia Gorila poprowadzi Włodek Gogłoza

13.00 - 14.00

Spotkanie z Karoliną Skowron z Fundacji Alberta Schweitzera “Jak zaangażować feministki w prawa zwierząt?”

14.00 - 15.00

Spotkanie autorskie z mec. Karoliną Kuszlewicz „Prawa zwierząt. Praktyczny przewodnik”

15.00 - 16.00

Spotkanie z Aleksandrą Herzyk, współorganizatorką akcji A dowodzik jest? oraz Orestesem Kowalskim Everyday Hero "Skąd wiesz, że to prawda?"

16.00 - 17.00

Spotkanie z dr Marcinem Urbaniakiem i Dariuszem Gzyrą “Wokół Manifestu Zwierząt Marca Bekoffa”

17.30 - 18.30

Spotkanie z psycholożką Joanną Gieldarską "Czy weganie, wegetarianie i mięsożercy mogą się dogadać?"

Warsztaty (obowiązują wcześniejsze zapisy)

II piętro

11.30 - 15.00

Filcowanie na weganie poprowadzi Magdalena Kata z Muma Studio

15.30 - 17.00

Podstawy w kuchni roślinnej - warsztaty Leonardo Verde, prowadzi szef kuchni Adam Siedlecki

III piętro

13.00 14.45

Wegańskie jadalne prezenty - zrób je sam! poprowadzi Magdalena Chojnacka z cukierni Słodki Bez

15.00 - 16.30

Warsztaty fotografii kulinarnej przy użyciu smartfona poprowadzą Julia i Ola z kampanii RoślinnieJemy

Kino Non Stop - II piętro

Pokazy krótkich filmów o tematyce prozwierzęcej, w tym filmu "Klatki".

Strefa Klimatyczna - parter

Strefa klimatyczna to przestrzeń, w której organizatorzy dają miejsce różnym klimatycznym inicjatywom. Można tu spotkać aktywistów i aktywistki, zadbać o swój self-care w obliczu kryzysu ekologicznego i ozdobić materiały klimatycznymi hasłami. Strefa powstała, żeby pokazać, że hodowla przemysłowa i kryzys klimatyczny to powiązane ze sobą sprawy.