Jesienna edycja festiwalu Veganmania – już w niedzielę w Warszawie
W najbliższą niedzielę, 24 listopada, w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej 25 po raz kolejny odbędzie się największa wegańska impreza w Polsce – Veganmania. Odwiedzający będą mogli przekonać się, jak kreatywna potrafi być kuchnia roślinna oraz zakupić etycznie produkowane kosmetyki czy ubrania. Nie zabraknie także licznych wykładów, warsztatów i spotkań z ciekawymi gośćmi.
Festiwal Veganmania organizowany jest przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, promujące dietę roślinną oraz walczące o prawa zwierząt hodowlanych. Impreza cieszy się dużą popularnością – średnia liczba odwiedzających to około 6 tysięcy osób.
Wśród wystawców listopadowej znaleźć można restauracje i firmy z całej Polski, które zaproponują uczestnikom wegańskie wersje potraw kuchni włoskiej, gruzińskiej, koreańskiej, japońskiej, kolumbijskiej, czy syryjskiej, a także pozbawione składników odzwierzęcych wypieki i słodkości oraz substytuty serów i mięs. Będzie można też spróbować roślinnej nowości – Qrczaka, czyli alternatywy mięsa drobiowego, powstającego z połączenia białka pszenicy z fasolą.
Na imprezie obecne będą ponadto marki oferujące naturalne, ręcznie robione kosmetyki, odzież i akcesoria wykonane bez użycia materiałów pochodzenia zwierzęcego, czy produkty dla zwolenników idei zero waste, takie jak przenośne składane kubki, czy wielorazowe woreczki na warzywa i owoce.
Goście będą mogli wziąć udział w wykładach, warsztatach i pokazach kulinarnych, m.in. spotkaniu z Martą Dymek – autorką bloga “Jadłonomia” i bestsellerowych książek kulinarnych o tym samym tytule, a także Alicją Rokicką, znaną jako Wegan Nerd. Przez cały czas trwania imprezy w ramach akcji “Tatuażach zamiast futra” będzie można utrwalić na skórze wybrany prozwierzęcy wzór.
Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę, 24 listopada, o godzinie 11:00 i potrwa do 19:00. Wstęp na imprezę kosztował będzie 5 zł, a pakiet VIP – 29 zł. Całkowity dochód z biletów przeznaczony zostanie na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki.
Program:
Wykłady - III piętro
11.30 - 12.30
“Pół miliona małych kroków” - spotkanie z Martą Dymek autorką bloga Jadłonomia i bestsellerowych książek o tym samym tytule.
12.30 - 13.30
“O instytucjonalizacji ochrony zwierząt” - wykład mec. Karoliny Kuszlewicz
13.30 - 14.15
“Gdzie tkwi sekret, czy pokochamy mięso z roślin” - panel dyskusyjny Roślinniejemy
14.15 - 15.00
“Mięso bez uboju - jedzenie przyszłości?” - rozmowa ze Stanisławem Łoboziakiem z Centrum Nauki Kopernik
15.00 - 16.00
“Dlaczego na katastrofę reagujemy obojętnością?” - wykład dr Marcina Urbaniaka
16.00 - 17.00
“Abolicjonizm, weganizm i prawa zwierząt - niebezpieczne związki” - wykład dr Włodzimierza Gogłozy
17.00 - 18.00
“Jak zachować godność weganina nawet u cioci na imieninach?” - spotkanie autorskie i pokaz kulinarny Alicji Rokickiej Wegan Nerd
18.00 - 18.45
“Czy Twoje wsparcie ma sens? Pomoc zwierzętom na miarę możliwości” - wykład Patryka Węgrzyna
Strefa Spotkań - parter
12.00 - 13.00
Spotkanie z Grzegorzem "Griszką" Sobieszkiem, ambasadorem kampanii Jasna Strona Mocy, współzałożycielem Academia Gorila poprowadzi Włodek Gogłoza
13.00 - 14.00
Spotkanie z Karoliną Skowron z Fundacji Alberta Schweitzera “Jak zaangażować feministki w prawa zwierząt?”
14.00 - 15.00
Spotkanie autorskie z mec. Karoliną Kuszlewicz „Prawa zwierząt. Praktyczny przewodnik”
15.00 - 16.00
Spotkanie z Aleksandrą Herzyk, współorganizatorką akcji A dowodzik jest? oraz Orestesem Kowalskim Everyday Hero "Skąd wiesz, że to prawda?"
16.00 - 17.00
Spotkanie z dr Marcinem Urbaniakiem i Dariuszem Gzyrą “Wokół Manifestu Zwierząt Marca Bekoffa”
17.30 - 18.30
Spotkanie z psycholożką Joanną Gieldarską "Czy weganie, wegetarianie i mięsożercy mogą się dogadać?"
Warsztaty (obowiązują wcześniejsze zapisy)
II piętro
11.30 - 15.00
Filcowanie na weganie poprowadzi Magdalena Kata z Muma Studio
15.30 - 17.00
Podstawy w kuchni roślinnej - warsztaty Leonardo Verde, prowadzi szef kuchni Adam Siedlecki
III piętro
13.00 14.45
Wegańskie jadalne prezenty - zrób je sam! poprowadzi Magdalena Chojnacka z cukierni Słodki Bez
15.00 - 16.30
Warsztaty fotografii kulinarnej przy użyciu smartfona poprowadzą Julia i Ola z kampanii RoślinnieJemy
Kino Non Stop - II piętro
Pokazy krótkich filmów o tematyce prozwierzęcej, w tym filmu "Klatki".
Strefa Klimatyczna - parter
Strefa klimatyczna to przestrzeń, w której organizatorzy dają miejsce różnym klimatycznym inicjatywom. Można tu spotkać aktywistów i aktywistki, zadbać o swój self-care w obliczu kryzysu ekologicznego i ozdobić materiały klimatycznymi hasłami. Strefa powstała, żeby pokazać, że hodowla przemysłowa i kryzys klimatyczny to powiązane ze sobą sprawy.