Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie [Recenzja książki]

2019-03-28 15:58

„Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie” jest propozycją dla coraz większej liczby osób cierpiących na chorobę Hashimoto. Książka zawiera wiele przepisów, które zapobiegną nudzie na naszych talerzach i podstawowe zagadnienia z zakresu dietetyki. Zamieszczona bibliografia udowadnia, że jest to książka napisana przez prawdziwego specjalistę, wspierającego się na pozycjach uznanych w kręgach akademickich. To najlepszy poradnik jak żyć z Hashimoto, i to żyć dobrze!

Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie:
Autor: Wydawnictwo RM

„Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie” to najlepsze, najobszerniejsze kompendium wiedzy na temat choroby Hashimoto i porad, jak sobie z nią radzić. Bo kluczowy w leczeniu choroby Hashimoto jest odpowiedni styl życia. To jedno z tych schorzeń, które pacjent musi zaakceptować i polubić, poznać swoje ciało i działać na jego korzyść. Dużo łatwiej żyje się z Hashimoto, gdy sobie uświadomimy, że po prostu tak funkcjonuje nasze ciało, a my musimy je wspomóc. 

Książka objaśnia przyczyny choroby. Tłumaczy specyfikę czynności tarczycy. Wyjaśnia ważne terminy dotyczące funkcjonowania ciała i choroby Hashimoto. 

W książce znajdziemy porady dotyczące diet eliminacyjnych, opartych na daniach m.in. bez mleka, bez laktozy, bez pszenicy, bez glutenu i pozwalające zredukować masę ciała. Ponadto, autorka proponuje różnorodne typy aktywności fizycznej, które także mają niewątpliwy wpływ na złagodzenie objawów choroby Hashimoto.

Jednak jej największy walor to przepisy na dania, które pozwolą zachować zdrowy styl życia. Dodajmy przepisy na pyszne dania. Bo dieta z Hashimoto nie musi być nudna. Już same tytuły budzą nasze ślinianki: łosoś z warzywami i dipem chrzanowym, schab pieczony z surówką z kapusty, kurczak w sosie śliwkowym. Są też desery. Wymieńmy tylko kilka: lody owocowo-kokosowe, mus czekoladowy, lody z czekoladą i truskawkami. 

Patronat medialny nad publikacją sprawują magazyny: GOSPODYNI, Moda na Zdrowie, oraz portale Obcasy.pl, Beszamel.pl i Hashimotoplan.pl

Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa, Ciasta i desery dla diabetyków, Wypieki dla diabetyków oraz Dieta w chorobie Hashimoto.

ISBN 978-83-8151-028-8

FORMAT 165x235 mm

RODZAJ OPRAWY miękka

STRON 256

CENA 39,99 zł