Fine Dining Week Zima 2020 rusza z menu tematycznym. Rezerwuj już dzisiaj!

2020-01-24 8:53

Największe wydarzenie polskiej sceny fine diningowej powraca w nowej odsłonie! Po raz pierwszy w historii festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week najwybitniejsi w Polsce szefowie kuchni zaproszą Gości na autorskie pięciodaniowe degustacje tematyczne oparte o ich aktualne pasje i inspiracje z całego świata. Rezerwacje na www.FineDiningWeek.pl właśnie się rozpoczęły.

PRZYSTAWKA-Bułki-Bao_Tabu.jpg
Autor: mat. pras. Fine Dining Week Łódzkie Tabu zabierze nas w podróż smakiem azjatyckiego umami

Ósma edycja festiwalu potrwa od 12 lutego do 1 marca i odbędzie się w ośmiu regionach Polski. Organizatorzy wraz z siedemdziesięcioma najwybitniejszymi restauracjami zapraszają na ogólnopolski cykl tematycznych przygód kulinarnych. Po raz pierwszy zadaniem wiodących polskich Szefów Kuchni jest przygotowanie pięciodaniowych tematycznych degustacji, w których podzielą się z festiwalowymi Gośćmi swoimi aktualnymi inspiracjami i pasjami kulinarnymi.

Inspiracją dla nowej formuły Festiwalu były zarówno najpiękniejsze tradycje restauracyjne, jak i zeszłoroczne odwiedziny Massimo Bottury na Fine Dining Week, dzięki marce Grundig – mówi Maciek Żakowski, współorganizator festiwalu. – Celem festiwalu jest promocja najwyższej jakości sztuki restauracyjnej, a najwybitniejsi Szefowie Kuchni niemal od zarania restauracji ponad 200 lat temu tworzyli i tworzą tematyczne podróże kulinarne dla Gości. Skupiają się przy tym zarówno na regionach i kulturach kulinarnych, jak i coraz częściej bardziej abstrakcyjnych myślach, czy inspiracjach – podkreśla.

W festiwalu weźmie udział ponad 70 restauracji z takich miast i regionów jak Kraków, Łódź, Poznań, Silesia, Szczecin, Trójmiasto, Warszawa, Wrocław. Są to najwybitniejsze restauracje nagradzane m.in. rekomendacjami Michelin czy Gault&Millau, otrzymujące najwyższe noty recenzentów i influencerów kulinarnych. W samej Warszawie w festiwalu weźmie udział niemal 30 restauracji, a wśród nich: Alewino, Amber Room, Brasserie Warszawska, Marconi w Hotelu Bristol, N31 by Robert Sowa, Warszawska. Zadebiutują m.in. Forty, Koneser Grill oraz Oficyna w Pałacu Rozalin pod Warszawą.

Podczas Fine Dining Week będzie można skosztować dań w specjalnych cenach festiwalowych 129 zł za osobę. Szefowie Kuchni z najlepszych restauracji w kraju zaserwują Gościom autorskie pięciodaniowe menu tematyczne dzieląc się z nimi swoją filozofią kuchni i dając tym samym artystyczny wyraz swojej twórczości kulinarnej. Podczas zimowej edycji Fine Dining Week do każdego lunchowego posiłku Goście otrzymają kieliszek Martini Prosecco gratis. Pozostali będą mieli możliwość nabycia aperitivo w promocyjnej cenie 12 zł.

Każda z ponad 70 restauracji przygotowała na festiwal unikalne tematyczne propozycje kulinarne, wśród nich Goście znajdą m.in. „Klasyka kulinariów w regionalnym wydaniu” w Marconi w Hotelu Bristol, „Uczta z kaczką” w Papu, „Muszle & Perły” w Mood, „Skarby Starego Kleparza” w Filipa 18 Food Wine Art, „Podróż w Karkonosze” w Nowy Świat, „Zimowe smaki morza” Rada Miasta, „Dania gotowane na żywym ogniu” w Plado, „Opowieści z bukowego lasu” w Bukowy Park, „Bakaliowe vege story” w Grape, „Atlantycka Bryza” w Delicja, „Zimowe opowieści” w Quale.

Postanowiliśmy specjalnie dla was przejrzeć menu festiwalowe i polecić wam najlepsze adresy. Restauracje wymieniamy w porządku alfabetycznym. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biały Królik w Gdańsku - kolacja w krainie czarów

W tej edycji Biały Królik zaprasza do przeżycia jedynej w swoim rodzaju przygody kulinarnej. Wyjątkowo za 199 zł możecie doświadczyć eksplozji smaku i fajerwerków wine pairingu. W tej cenie zostaniecie ugoszczeni menu zrodzonym w umyśle kulinarnych fantastów, szefów kuchni - Rafała Koziorzemskiego i Marcina Popielarza, a do każdego dania wypijecie po lampce idealnie dobranego wina. 

Inspiracją dla menu Białego Królika są lokalne produkty. Dlatego w specjalny jadłospisie nie mogło zabraknąć bałtyckiej szprotki, kurczaka kukurydzianego, piersiastej kaczki, czy uprawianych tam warzyw: buraka, kapusty, topinamburu. Koziorzemski i Popielarz czerpią garściami z tradycyjnej kuchni regionalnej. Ale ich, bajeczna wręcz, interpretacja oszałamia i zdumiewa. Jeśli smalec z dzika, to z suszonym jogurtem i majerankiem. Jak już ravioli nadziewane szarpaną kaczką, to lodami z cierpkiej tarniny, której aromat i smak nie ma sobie równych. Jeśli sałatka ziemniaczana, to z kompresowaną gruszką.

Fantazja szefów kuchni nie ma granic. Serwują nam ucztę tak zmysłową, tak rozkoszną, że grzechem jest nie skorzystać. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brasserie Warszawska - wielkomiejski szyk

Restauracja Brasserie Warszawska nawiązuje do tradycji wielkomiejskiej gastronomii Paryża i Warszawy, zwanej kiedyś ze względu na jakość obsługi restauracyjnej - Paryżem Północy. I takie jest menu festiwalowe przygotowane przez Iwana Sokolyka. Sentymentalne, ale w nowoczesnej odsłonie, śmiało nawiązujące do najlepszych tradycji gastronomii warszawskiej. Choćby pieczony seler w pianie z sera Roquefort, ślimaki po burgundzku, łososiowata troć z cytrusowym sosem ponzu i klasyczny deser Opera zinterpretowany na nowo. Posiłek można rozszerzyć o wine pairing w festiwalowej cenie 119 zł dodatkowo. 

Marconi w Hotelu Bristol - tradycja zobowiązuje

Szef kuchni Marconiego - Michał Tkaczyk - zatytułował swoje menu „Klasyka kulinariów w regionalnym wydaniu”. Bezpretensjonalne dania w mistrzowskiej interpretacji Tkaczyka nawiązują do wielkiej tradycji gastronomii warszawskiej. Otwarta w 1901 roku restauracja z wejściem od ulicy Karowej działa nieprzerwanie od ponad 100 lat. W kunsztownym menu znalazły się: grasica z sosem z wina porto, tatar z pieczonego bakłażana, ogórki z Hajnówki, pstrąg z Zielenicy, bryndza, jagnięcina i włoska kapusta. 

Nasza uwagę przyciągnęły zupy, tak rzadko goszczące w menu festiwalowym. W wersji mięsnej jest to ogórkowa z prażonym boczkiem, wiejską śmietaną i oliwą koperkową. Elegancka interpretacja klasycznej zupy polskiej. W wersji jarskiej pojawia się natomiast zupa kalafiorowa ugotowana z przetartych prażonych kalafiorów z dodatkiem mleka kokosowego, trawy cytrynowej, skropiona oliwa aromatyzowną limonką kaffir. Jesteśmy pod wielkim wrażeniem tych dań. A przecież zaraz po nich na stół wjeżdża wolno gotowana jagnięcina z polentą przyprawioną oscypkiem i gorczycą, w towarzystwie kiszonych buraków oraz pudru z... boczku! Zaś w menu jarskim gołąbek z kapusty włoskiej nadziewany kaszą jaglana, a obok kiszona kapusta, żurawina, śliwki, radicchio z oliwą. Po prostu pyszności! 

Tabu w Łodzi - podróż dookoła Azji

Janusz Michalak, szef kuchni łódzkiego Tabu, zabiera nas w podróż na trasie Japonia, Chiny, Korea, Wietnam, i ponownie Japonia w dwóch wersjach: mięsnej i rybnej. To będzie przepyszna wędrówka szlakiem umami. Wśród serwowanych przysmaków będzie nigiri z przegrzebkiem, chińska bułeczka na parze - baozi - z wołowiną lub krewetką, koreańska zupa kimchi jjigae z wieprzowiną lub tofu, kacze udko po wietnamsku, polędwica z dorsza z czarnym ryżem i galangalem oraz deser. Deser wymaga specjalnej uwagi, bo będzie to japoński mille-feuille, składające się z tysiąca warstw ciastka miso przekładanego czekoladą, kremem z niezwykle aromatycznego cytrusa yuzu oraz kremem matcha, podanego z żelkiem wiśniowym. Łasuchy będą w pełni usatysfakcjonowane.

Wierzynek z Krakowa - królewska gościnność

Szef kuchni Michał Hajdus w swoim festiwalowym menu nawiązuje do ponad 650-letniej tradycji krakowskiej restauracji. Celebrowanie jedzenia i królewska obsługa są tu niezmienne od czasów wesela wnuczki Kazimierza Wielkiego.

Mamy tu zatem śledzia solonego z sherry w towarzystwie wiśni, buraka i jabłek z Łącka. Zapierające dech w piersiach foie gras na sękaczu z kaczym sosem demi-glace, porzeczką i owocami leśnymi. Staropolski krem rakowy, ale za to podane z żółtkiem sous vide i suszonym raczkiem. Na danie główne poleca się comber z jelenia z topinamburem, bobem, kurkami, pietruszką i jeżynami. I wyborny deser - parfait śliwkowe ze śliwowicą, piernikiem i miodem gryczanym - bardzo polskie i niezwykle smaczne.

Jarosze również nie będą zawiedzeni. Carpaccio z buraka z twarożkiem ze nasion słonecznika z winegretem cytrusowym poprzedza pasztet z zielonej soczewicy z grzybami i wędzoną gruszką. Na ciepło chowder kukurydziany z koprem i malinami. Trochę słodko, nieco wytrawnie. Wreszcie niezwykła wegańska kiełbasa z jałowcem zawinięta w papier ryżowy z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem w towarzystwie glazurowanych warzyw. Dzieło wieńczy brownie z czerwonej fasoli, które wierzcie nam, nie ma sobie równych.

Opasły Tom w Warszawie - kuchnia według kobiety

Flavia Borawska, szef kuchni w Opasłym Tomie i najlepsza kobieta szef 2020 roku według Gault&Millau, prezentuje unikalne podejście do dzieła kulinarnego. Jej kuchnia jest lekka, sycąca, zmysłowa. Nie dziwie zatem konfitowane jajo z boczniakiem królewskim i rukwią wodną. Rybne consomme z wędzonym dorszem i olwią szczypiorkową to doskonałe skojarzenie. Wędzony bakłażan z papryką i musem z fasoli kusi zapachem, smakiem i podaniem. Wybitny deser czekoladowy ganasz z czarną porzeczką na czerwonym winie i czekoladową kruszonką nawiązuje do wielkiej tradycji gastronomicznej. Jednak nas najbardziej zachwyca autorska interpretacja pierogów. Nowatorskie, lecz rozkosznie smaczne pierogi z długo gotowanymi policzkami wołowymi, podane w sosie demi glace grzybowym ze skórką pomarańczy. Wyborne pierogi z sandaczem i porem, serwowane z sosem maślanym i skórką cytrynową. Menu Flavii Borawskiej obezwładnia zmysły, dając ukojenie naszemu łakomstwu.

Wszystkie propozycje restauracji festiwalowych oraz oferowane przez nie menu tematyczne wraz ze szczegółową informacją na temat znajdują się na stronie festiwalu www.FineDiningWeek.pl Festiwal potrwa od 12 lutego do 1 marca. Rezerwacji stolików można dokonywać już teraz online na stronie festiwalu.