Elica RoadShow 2019 w Polsce

2019-03-28 10:18

Włoska firma specjalizująca się w produkcji wysokiej jakości okapów kuchennych oraz płyt grzewczych przemierza Europę! W ramach Elica RoadShow mobilna ekspozycja najnowszych produktów w połowie marca zawitała do trzech miast Polski. My odwiedziliśmy ekspozycję w Poznaniu. Mieliśmy okazję spróbować wyśmienitych włoskich dań przygotowanych przez Matteo Brunetti - finalistę Master Chefa!

Elica
Autor: materiały prasowe Podczas spotkania przepisy na tradycyjne włoskie dania i desery zdradził nam Matteo Brunetti.

Obrandowany truck pojawił się dotychczas w kilku europejskich krajach, m.in. w Niemczech, Hiszpanii, Czechach, na Słowenii, Słowacji, w Grecji, we Włoszech czy Portugalii. Po polskiej, marcowej edycji – mobilny showroom przemierzy tysiące kilometrów, aby odwiedzić Francję, Węgry, Ukrainę oraz Rosję.

Wydarzenie połączone z angażującymi pokazami kulinarnymi i konkursami zgromadziło wiele osób zainteresowanych okapami włoskiej marki – trzeba przyznać, w Polsce także dopisała frekwencja podczas spotkań. Jak zaznaczają przedstawiciele firmy – mobilny showroom Elica RoadShow podróżujący po Europie pozwolił jeszcze bardziej zbliżyć się do klientów i zaprezentował im jak innowacyjne, piękne i skuteczne w swej pracy są urządzenia marki Elica.

Gotowanie z Matteo Brunetti

Podczas marcowej edycji Elica RoadShow 2019 w polskich miastach dla gości gotował finalista programu Master Chef – Matteo Brunetti. W Poznaniu mieliśmy więc okazję przyjrzeć się, jak przygotowuje on tradycyjne włoskie risotto z grzybami oraz pyszne tiramisu. Na samym przyglądaniu oczywiście się nie skończyło, pyszne dania kusiły aromatem i lekkością. Warto więc wypróbować przepisu Matteo. Zanim jednak przyszedł czas na obiad, nasze apetyty rozbudziły pyszne przekąski - tartaletki z pesto, kozim serem i kiełkami amarantusa, kanapeczki z szynką parmeńską, ricottą i miodem oraz pyszny krem z mascarpone i wasabi. Nie zabrakło również prawdziwego włoskiego parmezanu, pysznej oliwy z oliwek i balsamicznego kremu, które podano ze wspaniałym, kruchym pieczywem.

Rozwiązania kuchenne marki Elica

Wydarzenie stało się także idealną okazją do zaprezentowania programu Air Partners dla współpracujących architektów, projektantów i właścicieli studiów meblowych. Podczas szkoleń, goście mogli dowiedzieć się o aktualnej ofercie producenta, a także o najnowszej wersji płyty grzewczej zintegrowanej z wyciągiem – NikolaTesla Switch. Premiera urządzenia idealnie łączy się hasłem przewodnim spotkań z polskimi klientami – The Revolution is on Air. Rewolucyjna konstrukcja płyty, uwzględnienie wzorniczych detali, a także harmonia jakości z maksymalną skutecznością – to wyróżniki premierowego modelu. Oprócz tego, w mobilnym showroomie goście mogli przyjrzeć się także pozostałym nowościom włoskiego producenta – m.in. serii okapów Cloud, Seven, Skydom, Illusion, Lullaby, Haiku, Urban, Pix oraz Interstellar.

Dizajn użytkowy w kuchni

O designie zaś mówił główny projektant marki - Fabrizio Crisà, który do Elica dołączył w 2005 roku. Podczas spotkania dla prasy opowiedział, czym dla niego jest poczucie estetyki oraz dlaczego dziś warto wyróżniać się na tle konkurencji. Projektant łącznie dla marki Elica zdobył kilkadziesiąt nagród – m.in. “iF Design Award”, “Interior Innovation Award”, “Good Design”, “Archiproducts Design Awards” czy “Red Dot Design Award”.