Aperitivo Time Food Festival - kulinarne wydarzenie sezonu
Restaurant Week zaprosiło najlepsze włoskie restauracje z Polski i trzy znakomite z Włoch. Goście specjalni Aperitivo Time Food Festival to najgorętsze nazwiska młodego pokolenia szefów kuchni, trzydziestolatków, którzy swój warsztat doskonalili pod okiem najlepszych szefów na świecie, bądź wyrośli na rodzinnej gastronomii. To jedyna okazja by spróbować ich dań w Polsce, w Warszawie podczas Aperitivo Time Food Festival.
Wszyscy restauratorzy serwować będą dania charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Goście mają do wyboru pełen wachlarz możliwości: od pizzy, risotto, makaronów czy wreszcie lodów – z menu można zapoznać się już dziś za pośrednictwem strony festiwalowej martini.restaurantweek.pl
Na zaproszenie Restaurant Week przyjadą:
Marco Galtarossa z Zanze XVI w Wenecji, 30-latek, urodzony w Camposampiero, dla którego precyzja i kreatywność to największe zalety. Absolwent Abano Hospitality School. W trakcie studiów, po zakończeniu letnich semestrów, odbywał liczne staże i praktyki, m.in. w Hotelu Excelsior w Wenecji, Cavallino Bianco w Ortisei, restauracji El Molin w Cavalese, następnie trudne, ale interesujące doświadczenie u Carlo Cracco w Mediolanie, kolejno Hotel Europa&Regina w Wenecji czy Villa Feltrinelli (z szefem kuchni Stefano Baiocco odbywa staże u Robuchona w Paruży czy w Joia w Mediolanie). W Enoteca Pinchiorri we Florencji, doskonali techniki i klasyczną kuchnię. Osiem miesięcy później nawiązuje trzyletnią współpracę z szefem Nicola Dinato, która biegnie przez Tickets Alberta Adrii, kopenhaską Nomę i wreszcie objęcie restauracji Zanze XVI w listopadzie 2018 roku.
W murach historycznej Trattoria della Zanze, wzdłuż Fondamenta dei Tolentini, powstało miejsce adresowane do wszystkich, którzy chcą poczuć ducha dawnej Wenecji znajdując na talerzach wyszukaną kuchnię. Każdego dnia szef kuchni Marco Galtarossa starannie selekcjonuje produkty z najlepszych lokalnych targów, od sprawdzonych dostawców, tworząc następnie unikalne doświadczenie gastronomiczne.
Dario Guidi z Antica Osteria Magenes z Mediolanu, szef i właściciel Antica Osteria Magenes, rodzinnej restauracji, którą prowadzi wspólnie z bratem sommelierem i jednocześnie managerem od 2007. Studiował marketing, ale pasja do gotowania, przekazywana z pokolenia na pokolenie, przez babcię i mamę, zaprowadziła go finalnie do kuchni. Jest kucharzem samoukiem, po krótkim doświadczeniu, zdobytym w gwiazdkowej restauracji, gdzie poznał wyrafinowaną i pełną technik gastronomię, wrócił do rodzinnej Osterii, by rozpocząć nowy rozdział rodzinnego biznesu. Inna, współczesna filozofia Dario, będąca wynikiem niestrudzonej ciekawości i stałej otwartości na eksperymenty, z silnym zakorzenieniem w tradycji, jest znakiem charakterystycznym jego kuchni.
Mediolańska restauracja z wielopokoleniową historią, z kreatywną, zaskakującą kuchnią. Inspirowana lokalnością i tradycją. Popisowe danie szefa kuchni to risotto szafranowe „Giallo Milano 2010”, kotlet alla milanese z puree „Robuchon”, limoncina gnocchi z migdałami i czerwonymi krewetkami, ramen czy jagnięcina z sosem rumiankowym, jogurtem, kuminem i bakłażanem.
Federeico D’Amato z Caffe' Arti E Mestieri z regionu Emilia-Romania, 30-latek, który gastronomię zna i rozumie od urodzenia. Jego Rodzicami bowiem są Fulvia i Gianni D’Amato, twórcy dwugwiazdkowej restauracji „Il Rigoletto”. Od najmłodszych lat eksperymentuje, smakuje i chłonie magię kuchni. Po ukończeniu szkoły średniej, w wieku 20 lat, rozpoczął pracę na sali, przez 4 lata uczył się i poznawał każdy detal doskonałej obsługi Gościa. To jednak magia kuchni była dla Federico jedynym miejscem, gdzie chce się rozwijać i z którym chce się związać na stałe, stąd zdecydował o poszerzeniu swoich doświadczeń o staże u wybitnych szefów, w tym m.in. w „D’O” u szefa Davide Oldani, (1* Michelin) czy w “Le Puits Saint-Jacques” u szefa Bernarda Bach (2** Michelin).
Niestety na skutek trzęsienia ziemi, które niemalże całkowicie zniszczyło rodzinną restaurację, zdecydował się na powrót i wsparcie rodziców w odbudowie biznesu. Po latach przejęli restaurację “Caffè arti e Mestieri”, malowniczo zlokalizowaną w sercu Emilia-Romania. Serwują w niej regionalną, włoską kuchnię, kreatywną i pełną pasji, gdzie tradycja i najlepszy produkt, szacunek dla miejsca pochodzenia grają główną rolę.
Caffè arti e Mestieri to wyjątkowo malowniczo położona restauracja w sercu Emilia-Romania. Federico, Gianni i Fulvia prowadzą ją od 2013 roku, zlokalizowana jest w zabytkowym budynku w centrum miasta. Dzięki serwowanym daniom, jest cenionym i ważnym miejscem dla innowacyjnej włoskiej kuchni, z doskonałym serwisem i serdeczną gościnnością
Szefowie przygotują klasyki włoskiej kuchni, dania charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzą. Zaskoczą nas też niestandardowymi połączeniami w swoich daniach, zaserwują m.in.: Risotto z lukrecją, pudrem z kawy i cytryny, Szczupaka w tradycyjnej, weneckiej marynacie, Burgera z językiem wołowym, kremem z czerwonej kapusty i majonezem z tuńczyka, Risotto z zielonym groszkiem i różą.
Promocje na stronie: 79 zł za 3 dania - po jednym u włoskich szefów kuchni, 5 zł za kieliszek wybranego martini