3 polskie produkty w rankingu najlepszych kiełbas świata. W komentarzach Polska jako "kiełbasiany raj"
Która kuchnia narodowa może pochwalić się najlepszą na świecie kiełbasą? Tegoroczne podium rankingu Taste Atlas zdominowały produkty hiszpańskie, zajmując dwie pierwsze pozycje. Na trzecim miejscu uplasowała się kiełbasa niemiecka. W zestawieniu znalazły się trzy polskie kiełbasy: wędzona, polska oraz wiejska. Zaś pod postem publikującym ranking rozgorzała gorąca dyskusja.
Ranking opublikowany w serwisie tasteatlas.com oraz na jego profilu na Facebooku wzbudził niemałe zainteresowanie fanów. Pod postem rozgorzała dyskusja. Nie brakowało komentarzy pozytywnych, ale głównie wytykano braki w rankingu. Aktywni byli bardzo przedstawiciele tych państw, których żaden produkt nie znalazł się w zestawieniu, na przykład z Czech, Chorwacji czy Filipin. Komentujący wyrażali oburzenie, czasem żartowali, ale też podrzucali nazwy konkretnych kiełbas, które wg nich powinny znaleźć się na liście. Autorzy rankingu mają więc na przyszły rok całkiem niezłe wyzwanie, bo takich propozycji było bardzo wiele.
Polskie kiełbasy wśród najlepszych
Choć w zestawieniu znalazły się trzy polskie produkty, to nie brakowało głosów, że to tylko ułamek świetnej polskiej oferty kiełbasianej. I rzeczywiście, trudno nie zauważyć, że jeśli chodzi o nasze rodzime towary, to skupiono się na kiełbasie cienkiej, zapominając, że mamy ogromny wybór innych rodzajów. Jeden z komentujących określił wręcz Polskę mianem kiełbasianego raju, zapraszając wszystkich do skosztowania polskich wyrobów wędliniarskich, najlepiej tu, na miejscu.
Organizatorzy rankingu docenili:
- kiełbasę wędzoną, która uplasowała się na 20 pozycji
- kiełbasę polską, która zajęła miejsce 25
- kiełbasa wiejska zajęła natomiast miejsce 31
Zwycięska 5 - najlepsze kiełbasy świata
Już na pierwszy rzut oka widać, że zestawienie zdominowały produkty hiszpańskie i niemieckie. W top 50 znalazło się 7 kiełbas hiszpańskich i aż 10 produktów z Niemiec. Trzecia pod względem liczby produktów była Portugalia z 4 rodzajami wędliny. Polska z naszymi 3 kiełbasami zajęła 4 miejsce pod względem ilości produktów w top 50. A oto zwycięzcy - 5 najlepszych kiełbas na świecie:
1. Kiełbasę Chistorra - to tradycyjny hiszpański produkt mięsny o wyrazistym, ostrym smaku. Jest to cienka kiełbasa wędzona, którą często podaje się jako przekąskę. To również popularny składnik w potrawach kuchni baskijskiej.
2. Kiełbasę Morcilla de Granada - to hiszpańska kiełbasa na bazie krwi, tradycyjnie produkowana w regionie Granady. Jest to ciemna, słona i pikantna wędlina, przypominająca nasza kaszankę. Składa się głównie z krwi, tłuszczu, ryżu, cebuli i przypraw, takich jak papryka i czosnek.
3. Kiełbasę Regensburger Wurst - to tradycyjna niemiecka kiełbasa wytwarzana z mięsa wieprzowego i cielęcego, produkowana w mieście Regensburg w Bawarii. W smaku przypomina szynkę i często podawana jako danie główne lub jako dodatek do bułek. Często uważana za jedną z najlepszych kiełbas w Niemczech, najbardziej popularna jest w Bawarii.
4. Kiełbasę Alheira de Vinhais - to tradycyjna portugalska kiełbasa, produkowana w regionie Trás-os-Montes w północnej Portugalii. Jest to kiełbasa z mieszanki mięsa drobiowego, dziczyzny i ryżu, która często jest pieczona i podawana jako danie główne lub przekąska.
5. Kiełbasę Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska, produkowana z mieszanki mięsa wieprzowego i cielęcego. Charakteryzuje się ostrym, pikantnym smakiem, który pochodzi z przypraw - papryki, czosnku i kminku. Chorizo jest często wędzona. Może być podawana jako przekąska, składnik w potrawach lub jako dodatek do pieczeni.
Więcej kiełbas znajdziecie w zestawieniu.