Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe - nie tylko na Wigilę

2021-12-07 7:48 Anna Śmiałek
Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe - nie tylko na Wigilę
Autor: Shutterstock Zupa grzybowa doskonale się sprawdza na co dzień i od święta

Zupa grzybowa ma tyle obliczy, że trudno je wszystkie wymienić. Z grzybów świeżych, suszonych, mieszanych, czysta, z zasmażką, ze śmietaną, z makaronem, z kaszą - to tylko niektóre warianty tej smakowitej i aromatycznej zupy. Choć prosta - awansowała na salony, bo jest też zupą wyjątkową, w wielu domach podawaną na wieczerzę wigilijną.

Zupa grzybowa to tradycyjne danie, które pozwala nam się cały rok cieszyć smakiem i zapachem darów lasu. Kiedyś gotowana była albo z grzybów świeżych, w sezonie na grzybobranie, albo z grzybów suszonych, pieczołowicie przechowywanych. Dziś możemy do jej przygotowania wykorzystać także grzyby mrożone, które w zupie niczym nie różnią się od świeżych. Niektórzy wykorzystują też do przygotowania zupy grzybowej grzyby ze słoików - uprzednio pasteryzowane w słonej zalewie.

Zupa grzybowa - na co dzień i od święta

Codzienna grzybowa, serwowana z kaszą, makaronem a nawet ziemniakami, zabielona i czasem zagęszczona mąką pozwalała napełnić żołądki niewielkim kosztem. Dlatego na pewno była jedną z zup kuchni chłopskiej. Jednak z niej, dzięki swoim walorom, awansowała na salony i do restauracyjnych kuchni. Zupa krem z borowików to prawdziwy rarytas, podobnie jak zupa z kurek, zupa ze świeżych gąsek i postna zupa wigilijna z suszonych grzybów - niejednokrotnie gotowana z dodatkiem suszonych owoców. Dziś bez zupy grzybowej nie ma kuchni polskiej  - i bardzo dobrze.

Zobacz galerię naszych najlepszych, wypróbowanych przepisów na zupy grzybowe!

Czy warto jeść grzyby?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE