Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe - nie tylko na Wigilę
Zupa grzybowa ma tyle obliczy, że trudno je wszystkie wymienić. Z grzybów świeżych, suszonych, mieszanych, czysta, z zasmażką, ze śmietaną, z makaronem, z kaszą - to tylko niektóre warianty tej smakowitej i aromatycznej zupy. Choć prosta - awansowała na salony, bo jest też zupą wyjątkową, w wielu domach podawaną na wieczerzę wigilijną.
Spis treści
- Zupa grzybowa - na co dzień i od święta
- Zobacz galerię naszych najlepszych, wypróbowanych przepisów na zupy grzybowe!
Zupa grzybowa to tradycyjne danie, które pozwala nam się cały rok cieszyć smakiem i zapachem darów lasu. Kiedyś gotowana była albo z grzybów świeżych, w sezonie na grzybobranie, albo z grzybów suszonych, pieczołowicie przechowywanych. Dziś możemy do jej przygotowania wykorzystać także grzyby mrożone, które w zupie niczym nie różnią się od świeżych. Niektórzy wykorzystują też do przygotowania zupy grzybowej grzyby ze słoików - uprzednio pasteryzowane w słonej zalewie.
Zupa grzybowa - na co dzień i od święta
Codzienna grzybowa, serwowana z kaszą, makaronem a nawet ziemniakami, zabielona i czasem zagęszczona mąką pozwalała napełnić żołądki niewielkim kosztem. Dlatego na pewno była jedną z zup kuchni chłopskiej. Jednak z niej, dzięki swoim walorom, awansowała na salony i do restauracyjnych kuchni. Zupa krem z borowików to prawdziwy rarytas, podobnie jak zupa z kurek, zupa ze świeżych gąsek i postna zupa wigilijna z suszonych grzybów - niejednokrotnie gotowana z dodatkiem suszonych owoców. Dziś bez zupy grzybowej nie ma kuchni polskiej - i bardzo dobrze.