Zając na polskim stole kojarzy nam się głównie z pasztetem. Czy zając powinien częściej gościć w naszej kuchni? Sprawdź, czy warto jeść mięso z zająca.
Mięso z zająca: smak i zalety
Zająca bardzo często porównujemy z królikiem. Oczywiście, jeśli chodzi o rodzinę i fizyczne podobieństwo, jesteśmy zgodni. Jednak jeśli chodzi o kulinaria, mięso zająca zasadniczo się różni od mięsa króliczego. Zając, choć większości sympatyków kuchni nieznany, może znaleźć szerokie zastosowanie kulinarne.
Mięso zająca ma charakterystyczny dla dziczyzny, lekko słodkawy smak i ciemnoczerwoną, rdzawą barwę. Gulasze, zając pieczony, potrawka, słynny pasztet - to tylko niektóre z możliwych zastosowań tego mięsa. Co ważne, z zającem powinniśmy postępować jak w przypadku reszty dziczyzny - by mięso nadawało się do użytku, zając winien wisieć kilka dni na wolnym powietrzu, by mięso skruszało. Jeśli chodzi o krótką charakterystykę, mięso zająca jest chude, delikatne i bardzo kruche. Jest również dużo zdrowsze niż tuszka królicza.
Mięso z zająca: właściwości i walory zdrowotne
Podstawową zaletą zajęczego mięsa jest jego chudość. W porównaniu do mięsa z królika zając zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka (kolagenowego) oraz mniej tłuszczu i cholesterolu. Mięso z zająca określane jest jako dietetyczne i bardzo dobrze przyswajane przez człowieka. Kucharze radzą, by dla lepszego efektu i walorów smakowych moczyć mięso zająca w marynacie, następnie wypłukać i osuszyć. Doskonale smakuje z dodatkiem warzyw i wina. Ponieważ mięso zająca jest bardzo chude, często dodaje się do niego słoninę. Zając jest również wykorzystywany w branży wędliniarskiej do kiełbas i pasztetów.