Teryna z białego sera i chrzanu z rzodkiewkowym pesto: przepis Agaty Wojdy

2018-06-03 20:55

Teryna z białego sera to doskonały pomysł na  weekendowe śniadanie czy brunch. Podana z rzodkiewkowym pesto zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Nic dziwnego - w końcu to przepis Agaty Wojdy, szefowej  kuchni  hotelu Bellotto oraz gwiazdy  programu  kulinarnego Smaki Agaty!  

Teryna z białego sera i chrzanu z rzodkiewkowym pesto: przepis Agaty Wojdy
Autor: Leszek Molski Teryna z białego sera doskonale smakuje z dodatkiem rzodkiewkowego pesto

Spis treści

  1. Teryna z białego sera
  2. Pesto rzodkiewkowe
Sonda
Kto według Ciebie wygra mecz Belgia - Anglia

Teryna z białego sera

Składniki:

0,5 kg sera trzykrotnie mielonego

2 łyżki chrzanu

150 – 200 ml łyżki śmietany 36%

2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie

sól, miód do smaku

Ser miksujemy z chrzanem i ze śmietaną. Doprawiamy według gustu. Powinno być lekko słone i z odrobiną słodyczy.

Zgrabnie mieszamy z żelatyną.

Naczynie w którym ser ma stężeć, lekko smarujemy olejem, wykładamy folią spożywczą i przekładamy mus. Ostukujemy, aby uciekło powietrze i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Pesto rzodkiewkowe

Składniki:

1 ząbek czosnku

liście z 1 pęczka rzodkiewek

pęczek  bazylii lub liście wycięte z całej niewielkiej doniczki

50 g parmezanu

1 łyżka orzechów włoskich

około 100 ml oleju

sól

Dodatkowo :

100 g wędzonego łososia w plastrach

1 młoda cukinia zielona/ żółta

1 pomarańcza

1 cytryna

bazylię, liście rzodkiewki i  i olej rozdrabniamy blenderem, dodajemy czosnek, parmezan i lekko uprażone orzechy włoskie. Ponownie blendujemy.

Cukinię kroimy na cienkie długie wstążki, na chwilę zanurzamy w osolonej wodzie.

Z pomarańczy i cytryny wycinamy fileciki. Do teryny chrzanowej podajemy sos, wędzonego łososia z plastrami cukinii i owoców, plasterki rzodkiewki i cieniutkie razowe grzanki.