Teryna z białego sera i chrzanu z rzodkiewkowym pesto: przepis Agaty Wojdy
Teryna z białego sera to doskonały pomysł na weekendowe śniadanie czy brunch. Podana z rzodkiewkowym pesto zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia. Nic dziwnego - w końcu to przepis Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazdy programu kulinarnego Smaki Agaty!
Spis treści
Teryna z białego sera
Składniki:
0,5 kg sera trzykrotnie mielonego
2 łyżki chrzanu
150 – 200 ml łyżki śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie
sól, miód do smaku
Ser miksujemy z chrzanem i ze śmietaną. Doprawiamy według gustu. Powinno być lekko słone i z odrobiną słodyczy.
Zgrabnie mieszamy z żelatyną.
Naczynie w którym ser ma stężeć, lekko smarujemy olejem, wykładamy folią spożywczą i przekładamy mus. Ostukujemy, aby uciekło powietrze i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Pesto rzodkiewkowe
Składniki:
1 ząbek czosnku
liście z 1 pęczka rzodkiewek
pęczek bazylii lub liście wycięte z całej niewielkiej doniczki
50 g parmezanu
1 łyżka orzechów włoskich
około 100 ml oleju
sól
Dodatkowo :
100 g wędzonego łososia w plastrach
1 młoda cukinia zielona/ żółta
1 pomarańcza
1 cytryna
bazylię, liście rzodkiewki i i olej rozdrabniamy blenderem, dodajemy czosnek, parmezan i lekko uprażone orzechy włoskie. Ponownie blendujemy.
Cukinię kroimy na cienkie długie wstążki, na chwilę zanurzamy w osolonej wodzie.
Z pomarańczy i cytryny wycinamy fileciki. Do teryny chrzanowej podajemy sos, wędzonego łososia z plastrami cukinii i owoców, plasterki rzodkiewki i cieniutkie razowe grzanki.