Sorgo - właściwości i zastosowania kulinarne

2018-12-18 14:02

Sorgo to rodzaj bezglutenowego zboża, uprawianego od tysięcy lat w Afryce, a coraz popularniejszego w pozostałych częściach świata, ze względu na jego różnorodność, walory prozdrowotne i wszechstronność zastosowań. Dlaczego warto wprowadzić sorgo do swojej diety? Sprawdź przepis na: Burgery z sorgo

Sorgo
Autor: Shutterstock Ziarno sorgo coraz chętniej wykorzystywane jest w kuchni.

Spis treści

  1. Jak smakuje sorgo?
  2. Właściwości sorgo
  3. Sorgo - składniki odżywcze
  4. Zastosowanie sorgo w kuchni

Sorgo to gatunek zboża, które występuje w tropikalnych regionach świata, szczególnie w Afryce oraz Azji. Obejmuje ponad 30 odmian, nie wszystkie jednak stanowią pokarm dla ludzi. Większość z nich uprawiana jest na paszę dla zwierząt. Do produkcji żywności wykorzystuje się najczęściej gatunek Sorghum bicolor, z którego produkuje się melasę, mąkę i syrop. Może być również spożywane w postaci ziaren.

Jak smakuje sorgo?

Sorgo jest neutralne w smaku, może być lekko słodkawe. W dużym stopniu absorbuje smaki dań, z którymi zostanie podane - sosów i zup. Można stosować je jako zamiennik ryżu lub kaszy quinoa. Mąka z sorgo jest neutralna i nadaje się do przygotowywania wypieków, makaronów i klusek.

Właściwości sorgo

Sorgo to przede ważny ważny składnik diety bezglutenowej, ale nie tylko. Badania wykazały, ze jego składniki mogą zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów, na przykład rakowi jelit i skóry. Reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga serce, zapobiegając arteriosklerozie i zawałom. Dobroczynnie wpływa również na układ kostny, redukując ryzyko osteoporozy i artretyzm.  Znakomicie i na długo syci i odżywia organizm.

Sorgo - składniki odżywcze

Sorgo to bogate źródło węglowodanów i błonnika pokarmowego oraz niezłe źródło białka. Zawiera niewiele tłuszczów, głównie nienasyconych. Obfituje w witaminy z grupy B oraz potas, zawiera także witaminę E, żelazo, cynk, magnez i selen oraz niewielkie ilości miedzi, manganu i wapnia. Oprócz tego dostarcza organizmowi sporo związków fitochemicznych, w tym lignany, kwasy fenolowe, kwas fitynowy, sterole roślinne i saponiny.

Pomiatajmy jednak, że podobnie jak większość ziaren, zawiera także substancje anty odżywcze, które zmniejszają wchłanianie zawartych w nim minerałów. Aby zneutralizować ich działanie wystarczy namoczyć ziarno w wodzie, najlepiej z odrobiną soku z cytryny lub octu owocowego. Podobne działanie ma fermentacja.

Zastosowanie sorgo w kuchni

Sorgo jest bodajże najbardziej zbliżone smakiem i konsystencją do parzenicy ze wszystkich zbóż bezglutenowych. Można więc z powodzeniem stosować go jako jej zamiennik przygotowując bezglutenowe wypieki. Warto pamiętać, że sorgo charakteryzuje bardzo duża zawartość skrobi, aby więc uzyskać ciasto o odpowiedniej elastyczności mąkę z sorgo należy mieszać z bardzo gorącą wodą.

Ziarno sorgo można również ugotować w lekko osolonej wodzie i stosować jako dodatek do dań, zamiennie z ryżem czy kaszą. Tu z kolei warto pamiętać, że absorbuje ono znacznie więcej wody, niż pozostałe zboża. Potrzebuje więc znacznie większej ilości wody i dłuższego czasu gotowania.

Ziarna sorgo można również uprażyć, podobnie jak ziarna kukurydzy, uzyskując zdrowy, sorgowy popkorn.