Rozgrzewające napoje z niewielkim dodatkiem alkoholu: jak przygotować?
Szklaneczka czegoś rozgrzewającego, gdy wracasz do domu zmęczony i zmarznięty, poprawi nastrój i samopoczucie. Najlepiej przygotować sobie w domu coś dobrego na kilka łyków, żeby zrobiło nam się cieplej. Kawa po irlandzku, grog czy kawa po francusku są pyszne i łatwe do zrobienia. Spróbuj!
Spis treści
Irish Coffee
To kawa z dodatkiem irlandzkiej whisky i śmietanką. Podaje się ją w wysokiej szklance z uchem lub w dużym kieliszku.
Składniki:
filiżanka mocnej kawy
30 ml dobrej irlandzkiej whiskey
łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki śmietanki kremówki ubitej z odrobiną cukru
Podgrzać szklankę wlewając do niej trochę gorącej wody.
W międzyczasie zaparzyć kawę.
Wylać wodę, na dno szklanki wlać miarkę whiskey, dodać cukier, wymieszać.
Dolać kawę, wymieszać razem.
Śmietankę lekko spienić z cukrem pudrem, wyłożyć na kawę.
Cała sztuka polega na tym, żeby podczas picia kawa nie zmieszała się ze śmietanką - pije się ją jakby przez kożuszek.
Grog
Niegdyś z upodobaniem raczyli się nim marynarze na brytyjskich statkach. Chronił ich przed szkorbutem i dodawał waleczności.
Składniki:
50 ml wody
2 łyżki brązowego cukru
kawałek cynamonu
5 goździków
150 ml ciemnego rumu
sok wyciśnięty z 2 cytryn
Zagotować wodę z cukrem i przyprawami.
Dodać rum i sok z cytryn, wymieszać.
Podawać gorący w grubych szklaneczkach.
French Coffee
Składniki:
30 ml Cointreau lub innego likieru pomarańczowego
15 ml Kahlua lub innego likieru kawowego
filiżanka gorącej mocnej kawy
2 łyżki ubitej śmietanki kremowej
łyżka brązowego cukru
Przygotowuje się tak samo jak Irish Coffee.
Kawę wymieszać z likierami i cukrem.
Przykryć warstwą ubitej śmietanki ze szczyptą cukru pudru.