Przepisów na szybkie i łatwe przekąski jest mnóstwo. My podajemy pięć takich przepisów, które sprawdzą się na każdej imprezie. Można skorzystać z nich, przygotowując małe dania na imprezę andrzejkową.
Paluszki owinięte szynką
Włoskie paluszki chlebowe zawijamy w plaster szynki dojrzewającej. Możemy przy zawijaniu dołożyć po kilka listków rukoli do każdego paluszka. Smak i wygląd będą ciekawsze.
ZOBACZ NASZĄ GALERIĘ ZDJĘĆ I PRZEPISÓW NA IMPREZOWE PRZEKĄSKI
Deska serów
Przekąska druga, czyli deska serów, będzie wspaniałym dodatkiem do wina. Kroimy na kawałki różne rodzaje serów, takie jak pleśniowe (brie, camembert), miękkie o intensywnym zapachu (np. limburski), półtwarde (np. cheddar), twarde (np. wspaniały polski Bursztyn). Możemy oczywiście dołożyć te gatunki, które najbardziej lubimy. Podajemy na drewnianej desce lub paterze przełożone pojedynczymi winogronami. Do deski serów można podać świeżą bagietkę (wystarczy wcześniej kupioną włożyć na kilka minut do piekarnika włączonego na termoobieg).
Nadziewane babeczki
Kupujemy gotowe kruche babeczki (dostępne są w wersji słodkiej lub wytrawnej - tym razem należy wybrać wersję słoną) i wypełniamy je pastą. Może to być pasta z tuńczyka, krewetek, jajeczna, warzywna, z szynki. Zależy to tylko od tego, co lubimy i co mamy akurat w lodówce. Można też kruche babeczki (tym razem w wersji deserowej) wypełnić nadzieniem na słodko, np. "krówką". Ozdabiamy i gotowe.
Ruloniki z łososia
Plastry wędzonego łososia smarujemy chrzanowym serkiem typu Almette. Posmarowane plastry zwijamy w ruloniki i kroimy w poprzek. Takie miniruloniki na jeden kęs podajemy np. na liściu sałaty.
Śliwki w boczku
Suszone śliwki bez pestek zawijamy w plasterki wędzonego boczku i przebijamy wykałaczką. Tuż przed podaniem wkładamy na 5 minut do piekarnika włączonego na termoobieg. Znikają ze stołu również na zimno!
Zobacz galerię i poznaj inne proste i szybkie przepisy na imprezowe przekąski. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o przekąskach, które podawało się na imprezach w PRL-u.