Orzechy kokosowe - skuteczna metoda walki z próchnicą
Naukowcy nie ustają w poszukiwaniu nowych substancji, które w przyszłości pozwolą uchronić nasze zęby przed próchnicą. Najnowsze badania irlandzkich naukowców sugerują, że w walce z tą najczęstszą chorobą zębów skuteczne mogą się okazać substancje obecne w orzechach kokosowych.
Spis treści
- Olej kokosowy - zwalczanie próchnicy i pleśniawek jamy ustnej
- Olej kokosowy - substancje antybakteryjne pochodzenia roślinnego
Olej kokosowy - zwalczanie próchnicy i pleśniawek jamy ustnej
Olej zawarty w orzechach kokosowych i w wiórkach z tych orzechów, w kontakcie z enzymami trawiennymi skutecznie zwalcza groźne bakterie namnażające się w jamie ustnej, a będące przyczyną próchnicy. Dlaczego tak się dzieje? Częściowo strawiony olej kokosowy zapobiega przyleganiu i osadzaniu się chorobotwórczych bakterii, ułatwia ich wypłukanie z jamy ustnej, a tym samym zapobiega ich namnażaniu na powierzchni zębów. Substancja ta, może być wykorzystywana do unieszkodliwienia nie tylko bakterii Streptococcus mutants, odpowiedzialnych za rozwój próchnicy. Badacze odkryli, że skutecznie zwalcza ona także drożdżaki Candida albicans, które są przyczyną pleśniawek jamy ustnej, przykrej dolegliwości nękającej m.in. osoby po antybiotykoterapii.
Olej kokosowy - substancje antybakteryjne pochodzenia roślinnego
To już kolejne w ostatnich miesiącach doniesienia naukowe dotyczące nowych substancji antybakteryjnych pochodzenia roślinnego. Niedawno naukowcy brazylijscy donieśli, że przeciwutleniacze polifenolowe zawarte w kawie kongijskiej mają silne właściwości antybakteryjne, skutecznie zwalczające rozwój biofilmu, czyli skupisk bakteryjnych ściśle przylegających do zębów. Podobnego odkrycia dokonali także naukowcy japońscy, którzy z kolei tę samą substancję znaleźli w liściach chmielu. Niewykluczone, że olej kokosowy, kawa albo wyciąg z chmielu w niedalekiej przyszłości znajdą się w składzie past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej, a także np. gum do żucia.