Marynata do mięsa: słodka, ostra, łagodna [przepisy]. Jak zrobić marynatę do mięsa?
Marynata do mięsa może być łagodna, pikantna, a nawet słodka. Marynaty dobiera się do rodzaju mięsa. Należy pamiętać o tym, by zostawić mięso w przygotowanej marynacie przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Sprawdź, jak zrobić marynatę do mięsa słodką, marynatę pikantną i marynatę łagodną. Podajemy trzy łatwe przepisy.
Spis treści
- Marynata do mięsa łagodna - przepis
- Marynata do mięsa ostra - przepis
- Marynata do mięsa słodka - przepis
Marynata do mięsa świetnie się sprawdza nie tylko wtedy, gdy przygotowujemy dania z grilla. Marynaty do mięs: łagodne, ostre czy słodkie, możemy także wykorzystywać na co dzień, piekąc mięsa czy to na obiad, czy też do chleba.
Marynata do mięsa łagodna - przepis
Składniki:
1 cytryna pokrojona w plasterki
1 pokrojona marchew
1 łyżka octu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 gałązka tymianku
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 gałązka pietruszki
pieprz
Przygotowanie:
Wszystko mieszamy. Mięso (np. schab) wkładamy do niskiego naczynia i zalewamy starannie marynatą. Od czasu do czasu marynatę należy lekko zamieszać i odwrócić leżakujące mięso. Czas leżakowania to minimum godzina. Później schab wkładamy już do piekarnika.
Marynata do mięsa ostra - przepis
Składniki:
kilka łyżek oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
kilka drobno posiekanych listków oregano
ziele angielskie
Przygotowanie:
Wszystko mieszamy. Mięso (np. szynkę wieprzową) wkładamy do niskiego naczynia i zalewamy starannie marynatą. Od czasu do czasu marynatę należy lekko zamieszać i odwrócić leżakujące mięso. Czas leżakowania to minimum godzina. Później mięso wkładamy do piekarnika.
Marynata do mięsa słodka - przepis
Składniki:
4 łyżki miodu
zioła – bazylia, oregano
szczypta mielonego pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać miód z oliwą z oliwek oraz wszystkimi przyprawami, dodać do tego mięso (np. kurczaka pokrojonego w paski) i odstawić do lodówki na 30-40 minut.