Marynata do mięsa: słodka, ostra, łagodna [przepisy]. Jak zrobić marynatę do mięsa?

2016-11-09 12:02

Marynata do mięsa może być łagodna, pikantna, a nawet słodka. Marynaty dobiera się do rodzaju mięsa. Należy pamiętać o tym, by zostawić mięso w przygotowanej marynacie przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Sprawdź, jak zrobić marynatę do mięsa słodką, marynatę pikantną i marynatę łagodną. Podajemy trzy łatwe przepisy.

Marynata do mięsa: słodka, ostra, łagodna [przepisy]. Jak zrobić marynatę do mięsa?
Autor: thinkstockphotos.com Odpowiednio zamarynowane mięso odwdzięcza się wspaniałym smakiem, aromatem i doskonałą konsystencją

Spis treści

  1. Marynata do mięsa łagodna - przepis
  2. Marynata do mięsa ostra - przepis
  3. Marynata do mięsa słodka - przepis

Marynata do mięsa świetnie się sprawdza nie tylko wtedy, gdy przygotowujemy dania z grilla. Marynaty do mięs: łagodne, ostre czy słodkie, możemy także wykorzystywać  na co dzień, piekąc mięsa czy to na obiad, czy też do chleba.

Marynata do mięsa łagodna - przepis

Składniki:

1 cytryna pokrojona w plasterki

1 pokrojona marchew

1 łyżka octu

1 łyżka oliwy z oliwek

1 gałązka tymianku

2 liście laurowe

3 ząbki czosnku

1 gałązka pietruszki

pieprz

Przygotowanie:

Wszystko mieszamy. Mięso (np. schab) wkładamy do niskiego naczynia i zalewamy starannie marynatą. Od czasu do czasu marynatę należy lekko zamieszać i odwrócić leżakujące mięso. Czas leżakowania to minimum godzina. Później schab wkładamy już do piekarnika.

Marynata do mięsa ostra - przepis

Składniki:

kilka łyżek oliwy z oliwek

5 ząbków czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

kilka drobno posiekanych listków oregano

rozmaryn

ziele angielskie

Przygotowanie:

Wszystko mieszamy. Mięso (np. szynkę wieprzową) wkładamy do niskiego naczynia i zalewamy starannie marynatą. Od czasu do czasu marynatę należy lekko zamieszać i odwrócić leżakujące mięso. Czas leżakowania to minimum godzina. Później mięso wkładamy do piekarnika.

Marynata do mięsa słodka - przepis

Składniki:

4 łyżki miodu

zioła – bazylia, oregano

szczypta mielonego pieprzu ziołowego

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros

łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W naczyniu wymieszać miód z oliwą z oliwek oraz wszystkimi przyprawami, dodać do tego mięso (np. kurczaka pokrojonego w paski) i odstawić do lodówki na 30-40 minut.