Kupowanie i sprawianie ryb: zasady
Ryby są bogate w kwasy omega-3, białko, witaminy i sole mineralne. Mało kto włącza je jednak do diety. Dlaczego? Ponoć dużo z nimi zachodu. A przecież skrobanie czy sprawienie ryby nie jest trudne. Podpowiadamy, jak sprawdzić, czy ryba jest świeża i jak postępować z rybą, zanim trafi na nasz stół.
Zasady kupowania i sprawiania ryb
Sprawdź, czy ryba jest świeża. Świeża ryba ma lśniącą, śliską skórę o wyraźnym rysunku i przejrzyste, wypukłe oczy. Skrzela powinny być różowe, a jeśli podchodzą szarością, ryba jest nieświeża. Świeżą rybę można też rozpoznać po tym, że po włożeniu do wody opada na dno. Jeśli natomiast ryba utrzymuje się na powierzchni wody, nie nadaje się już do spożycia.
Umyj rybę. Zawsze należy się trzymać tej kolejności, niezależnie od tego, czy pieczesz, gotujesz, czy dusisz rybę: najpierw umyj rybę pod bieżącą zimną wodą, następnie skrop ją sokiem cytrynowym albo octem (kwas neutralizuje zapach ryby), a dopiero potem posól.
Oskrob. Łatwiej oskrobiesz rybę, jeżeli przedtem włożysz ją na chwilę do gorącej wody i natychmiast potem do zimnej. Łuski najlepiej skrobać tępą stroną noża, w kierunku od czubka ogona do głowy.
Spraw rybę. Sprawianie ryby należy rozpoczynać od rozcięcia brzucha - od ogona do głowy - następnie ostrożnie wypatroszyć wnętrzności, a potem starannie opłukać rybę pod bieżącą wodą.
Usmaż, ugotuj, upiecz. Jeżeli smażysz rybę, posyp tłuszcz solą albo oprósz rybę mąką - nie będzie ona wówczas przywierać do patelni. Z kolei ryba gotowana powinna jedynie naciągać w gorącej wodzie (wywarze z jarzyn). Jeżeli woda zacznie się gotować, ryba rozpadnie się na kawałki. Gotową ugotowaną rybę można poznać po tym, że ości łatwo odchodzą. Jeżeli zamierzasz piec rybę w folii aluminiowej, pamiętaj, że błyszcząca strona folii powinna być skierowana do wewnątrz, dzięki czemu ryba nie będzie przywierać do opakowania. Poza tym błyszcząca strona folii odbija promienie cieplne, co skraca czas pieczenia. Wysmarowanie folii masłem zapobiega przyklejaniu się ryby.