Kuchnia żydowska - co warto zjeść w żydowskiej restauracji?
Kuchnia żydowska przed wojną nie była w Polsce niczym egzotycznym, dziś restauracji żydowskich jest jak na lekarstwo. Na szczęście powstaje ich coraz więcej. Warto odkryć na nowo te bliskie, ale jakże dalekie smaki. Zobacz co warto zjeść w restauracji żydowskiej.
Spis treści
Ryba po żydowsku
Kuchnia żydowska obfituje w ryby, dlatego w restauracji żydowskiej na pewno trzeba spróbować karpia po żydowsku (ryba faszerowana podawana na zimno w słodkiej galarecie). To znana w Polsce potrawa, a przyrządzona tradycyjnie smakuje naprawdę wyśmienicie. Pyszne są również rybne pulpety, często przyrządzane z karpia.
Gęsie pipki, czulent, humus, pikle
Warto też spróbować czulentu, czyli wolno gotowanego gulaszu z fasolą albo ciecierzycą, kaszą (jaglaną albo jęczmienną). Charakterystyczne dla kuchni żydowskiej są także duszone gęsie pipki, czyli... gęsie żołądki albo gęsie szyje nadziewane podrobami. W restauracjach żydowskich często też podaje się humus (pastę z cieciorki) oraz pikle (marynowane ogórki, cebulę, marchew).
A na deser...?
Na deser oczywiście cymes - podsmażane warzywa (przede wszystkim marchewka!) i owoce podawane na słodko. Cymesem nazywane są też jabłka pieczone w cieście podawane z sosem waniliowym, bakaliami i cynamonem. Do kawy czy herbaty będą pasowały nadziewane ciasteczka (np. makiem albo powidłami), tzw. hamantasze (uszy Hamana) albo ciasto purimowe (np. czekoladowe).
Najwięcej restauracji żydowskich znajdziemy w dużych miastach, zwłaszcza w Warszawie i Krakowie.