Kuchnia czeska - czego warto spróbować w czeskiej restauracji?

2016-09-12 15:56

Kuchnię naszych południowych sąsiadów znamy słabo, a szkoda bo jest smaczna i sycąca. Podpowiadamy, czego warto spróbować w hospodzie.

kuchnia-czeska-co-warto-sprobowac-w-czeskiej-restauracji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Polacy uwielbiają kuchnię czeską, a to za sprawą piwa i golonki.

Spis treści

  1. Przystawki
  2. Pierwsze danie
  3. Danie główne
  4. Deser

Przystawki

Jeśli w twojej okolicy powstała czeska gospoda, to koniecznie do niej wstąp na obiad i pyszne piwo. Ucztę obowiązkowo trzeba zacząć od piwnych przystawek, z których słynie czeska kuchnia, np.:

Utepence(marynowanych serdelków),

Piwne słone precle (ze smalczykiem),

Smażony ser

Halusky (słowackie kluseczki podawane z bryndzą)

Pierwsze danie

Na pierwsze danie oczywiście zupa- np. czosnkowa, diabelska polewka (ostra zupa z papryką, pomidorami i serem) albo kulajda (czeski żurek).

Danie główne

Czeskie dania główne to przede wszystkim mięsa, np. gulasz wołowy, sztuka mięsa albo pieczenie, wszystkie podawane z knedlikami (ciasto drożdżowe na bazie ziemniaków, które kroi się na plastry, serwowane na ciepło), knedliki faszerowane mięsem czy grillowane mięsa.

Deser

Na deser polecamy zmarzlina na horke, czyli lody z pieca albo sernik z owocami leśnymi czy strudel jabłkowy.