Kuchnia czeska - czego warto spróbować w czeskiej restauracji?
Kuchnię naszych południowych sąsiadów znamy słabo, a szkoda bo jest smaczna i sycąca. Podpowiadamy, czego warto spróbować w hospodzie.
Spis treści
Przystawki
Jeśli w twojej okolicy powstała czeska gospoda, to koniecznie do niej wstąp na obiad i pyszne piwo. Ucztę obowiązkowo trzeba zacząć od piwnych przystawek, z których słynie czeska kuchnia, np.:
Utepence(marynowanych serdelków),
Piwne słone precle (ze smalczykiem),
Smażony ser
Halusky (słowackie kluseczki podawane z bryndzą)
Pierwsze danie
Na pierwsze danie oczywiście zupa- np. czosnkowa, diabelska polewka (ostra zupa z papryką, pomidorami i serem) albo kulajda (czeski żurek).
Danie główne
Czeskie dania główne to przede wszystkim mięsa, np. gulasz wołowy, sztuka mięsa albo pieczenie, wszystkie podawane z knedlikami (ciasto drożdżowe na bazie ziemniaków, które kroi się na plastry, serwowane na ciepło), knedliki faszerowane mięsem czy grillowane mięsa.
Deser
Na deser polecamy zmarzlina na horke, czyli lody z pieca albo sernik z owocami leśnymi czy strudel jabłkowy.