Kuchnia czeska - czego warto spróbować w czeskiej restauracji?

2016-09-12 15:56

Kuchnię naszych południowych sąsiadów znamy słabo, a szkoda bo jest smaczna i sycąca. Podpowiadamy, czego warto spróbować w hospodzie.

kuchnia-czeska-co-warto-sprobowac-w-czeskiej-restauracji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Polacy uwielbiają kuchnię czeską, a to za sprawą piwa i golonki.

Spis treści

  1. Przystawki
  2. Pierwsze danie
  3. Danie główne
  4. Deser

Przystawki

Jeśli w twojej okolicy powstała czeska gospoda, to koniecznie do niej wstąp na obiad i pyszne piwo. Ucztę obowiązkowo trzeba zacząć od piwnych przystawek, z których słynie czeska kuchnia, np.:

Utepence(marynowanych serdelków),

Piwne słone precle (ze smalczykiem),

Smażony ser

Halusky (słowackie kluseczki podawane z bryndzą)

Pierwsze danie

Na pierwsze danie oczywiście zupa- np. czosnkowa, diabelska polewka (ostra zupa z papryką, pomidorami i serem) albo kulajda (czeski żurek).

Danie główne

Czeskie dania główne to przede wszystkim mięsa, np. gulasz wołowy, sztuka mięsa albo pieczenie, wszystkie podawane z knedlikami (ciasto drożdżowe na bazie ziemniaków, które kroi się na plastry, serwowane na ciepło), knedliki faszerowane mięsem czy grillowane mięsa.

Deser

Na deser polecamy zmarzlina na horke, czyli lody z pieca albo sernik z owocami leśnymi czy strudel jabłkowy.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE