Kuchnia afrykańska - czego warto spróbować w restauracji afrykańskiej
Wyraziste smaki, egzotyczne warzywa i owoce - taka jest afrykańska kuchnia, kompletnie nieznana w Polsce. Na szczęście pojawiają się już afrykańskie restauracje, które przybliżą nieco smak Czarnego Lądu.
Dania kuchni afrykańskiej, których warto spróbować
Koźlina jest najpopularniejszym mięsem, które spożywa się na czarnym lądzie - na jej bazie przygotowuje się zupy, np. pikantną zupę z mięsa koziego i ziół, smaczna jest też koźlina z dodo (smażone plastry platanów, czyli odmiany bananów).
Warty spróbowania jest również sum afrykański (duszony w sosie, również podawany z dodo). Furorę robi także zachodnioafrykański ryż w pomidorach z mięsem i dodo oraz gotowana fasola typu czarne oczko z afrykańskimi ziemniakami, czyli batatami.
Na uwagę zasługują też afrykańskie gulasze (z mięsem, świeżą okrą, melonem, ziarnami ogbono czy liśćmi otazi).
Odważni mogą skusić się na isiegwu, czyli pieczoną kozią głowę.
Na deser chim chim (ciasteczka z gałką muszkatołową) czy słodkie chipsy z platanów.