Zawód barista - jak zaparzyć dobrą kawę - taką jak w kawiarni?
Kawę wlewaj do ogrzanej filiżanki, dłużej zachowa intensywny smak. Pij ją dopiero po pięciu minutach po zaparzeniu, ale nie później, bo straci smak. Kawę mieloną przechowuj w szczelnym pojemniku schowanym do lodówki. Takie i inne porady baristy można zobaczyć w reklamach producenta kawy MK Café. A kim właściwie jest barista?
Spis treści
Kim jest barista?
Barista to osoba zajmująca się profesjonalnym parzeniem kawy - ktoś, kto zna się na gatunkach kawy i różnych sposobach jej zaparzania. Potrafi także podać kawowy napój - od czarnego, esencjonalnego espresso, po delikatne cappucino z mleczną pianką - w atrakcyjny, często artystyczny sposób. Wie też, jak dobrze spienić mleko.
W Polsce barista to zawód, który dopiero zyskuje popularność, choć już od 10 lat odbywają się w naszym kraju Mistrzostwa Polski Baristów.
O ile przygotowywanie kawy warstwowej czy robienie wzorów w mlecznej piance wymaga sporo wprawy, o tyle zasady przyrządzania naparu i przechowywania ziaren tak, by napój był naprawdę aromatyczny, powinien opanować każdy kawosz. Warto pamiętać o kilku zasadach, które pomogą zrobić przepyszną kawę także w domu.
Najciekawsze porady baristy z MK Cafe
Kawę mieloną przechowuj w szczelnym pojemniku schowanym do lodówki. Opróżni to proces starzenia i wietrzenia kawy.
Do mielenia kawy używaj młynków żarnowych, które najlepiej wydobywają aromat kawy.
Jeśli chcesz wzbogacić smak kawy, dodaj do niej odrobinę cukru lub soli.
Kawę wlewaj do ogrzanej filiżanki, dłużej zachowuje intensywny smak.
Kawę pij 5 minut po zaparzeniu, później traci walory smakowe.
Do parzenia kawy nie używaj wrzątku, tylko wody o temperaturze 90°C. Ta jedna z najważniejszych zasad parzenia kawy - wrzątek może spowodować spalenie się olejków eterycznych, przez kawa będzie nieprzyjemnie gorzka.
Wodą podawaną z espresso przepłucz usta, zanim wypijesz kawę. Wtedy docenisz w pełni jej smak.
Do przygotowywania cappuccino i latte używaj mleka o zawartości tłuszczu 3,2% - dzięki temu pianka będzie bardziej trwała.
Jeśli spieniasz mleko ręcznie, podgrzej je do temperatury 60°C, w ekspresie ciśnieniowym spieniaj mleko zimne.
Jeśli nie masz spieniarki mleka, może podgrzać je np. w kuchence mikrofalowej i wstrząsnąć w słoiku.
Więcej praktycznych porad baristy znajdziesz na stronie mkcafe.pl.