Kiedy upiec babkę na święta? Kiedy piec ciasta na święta?
Babka na święta to tradycja, której wielu z nas hołduje - czasem piekąc to ciasto tylko raz w roku. Oznacza to, że czasem nie pamiętamy, kiedy wziąć się za robienie babki, by spokojnie z tym zdążyć a jednocześnie mieć na święta świeży smakowity wypiek.
Spis treści
Babka domowa czy ze sklepu?
Zwolennicy tradycji zazwyczaj wolą samodzielnie upiec babkę, gdyż smak domowego wypieku jest niepowtarzalny, a skład znany. Wiele sklepowych babek ma co prawda bardzo atrakcyjne ceny - na tym tle pieczenie babki na święta wydaje się być nieekonomiczne - ale także bardzo nieatrakcyjny skład - z konserwantami i syropem glukozowo-fruktozowym na czele. Dzięki konserwantom babka może wydawać się świeża nawet bardzo długo. Jednak jeśli chcemy wiedzieć, co jemy, możemy samodzielnie upiec babkę.
Babka piaskowa czy drożdżowa? Kiedy je piec?
To, kiedy upiec babkę, w wielkiej mierze zależy od tego jaki rodzaj ciasta wybierzemy. Ciasto piaskowe jest łatwiejsze do przygotowania, nie wymaga wyrastania, ale jednak proszek do pieczenia jest dodatkiem chemicznym, który wielu osobom psuje smak wypieku. Babkę piaskową można upiec na 2-3 dni przed świętami, bo ciasto na proszku do pieczenia dłużej zachowuje świeżość niż drożdżowe.
Jednak prawdziwie tradycyjną babą wielkanocną jest ta z ciasta drożdżowego - o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Ciasto drożdżowe uchodzi za wymagające większych umiejętności niż piaskowe, wymaga też więcej czasu - bo potrzeba go na wyrastanie ciasta przed pieczeniem. Babka drożdżowa zachowuje świeżość krócej niż piaskowa, ale ładniej się starzeje. Ciasto drożdżowe, tracąc świeżość nie traci smaku, co przydarza się wypiekom piaskowym, w których z czasem pojawia się lekka goryczka.
Babkę drożdżową najlepiej upiec w Wielką Sobotę, by w niedzielę wielkanocną cieszyć się smakiem świeżego ciasta.
Kiedy piec ciasta na święta?
Spody do mazurków można z powodzeniem upiec w Wielki Czwartek, a nadzienie i dekorację przygotować w Wielki Piątek lub nawet w Wielką Sobotę rano. Sernik to ciasto, które lepiej smakuje schłodzone, więc upieczenie go w Wielki Piątek na pewno mu nie zaszkodzi. Warto jednak sernik, po wystudzeniu, przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce.