Jakie są rodzaje herbaty? Czym się charakteryzują? Jak długo parzyć herbatę?
Herbata może być czerwona, zielona, biała, a nawet turkusowa. Rodzaje herbaty różnią się od siebie kolorem, smakiem i właściwościami. I chociaż wszystkie powstają z jednej rośliny – camellia sinensis, to parzy się je na różne sposoby. Sprawdź, jakie.
Spis treści
- Najpopularniejsza w Polsce herbata - herbata czarna
- Herbata zielona
- Herbata biała
- Herbata żółta
- Herbata czerwona
- Herbata oolong
Najpopularniejsza w Polsce herbata - herbata czarna
Najpopularniejsza w Polsce herbata – czarna – powstaje w wyniku więdnięcia, skręcania, całkowitej fermentacji i suszenia liści herbaty. Listki zalewa się wrzątkiem i zaparza 3-5 minut. Po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która sprawia, że napar traci pobudzającą moc i staje się gorzki.
Herbata zielona
Zawiera dużo antyoksydantów. Liście po zerwaniu więdną, są poddawane parowaniu i suszone. Zalewamy ją wodą o temperaturze 60-80 st. C i parzymy do 3 minut.
Herbata biała
Powstaje z młodych, nierozwiniętych pączków. Pączki więdną i są suszone. Zalewa się je wodą o temperaturze 85 st. C i parzy 5-7 minut. Tak jak zieloną można ją parzyć trzykrotnie.
Herbata żółta
Otrzymuje się ją podobnie jak białą, ale jest dłużej suszona. Zaparza się ją tak jak herbatę zieloną.
Herbata czerwona
W jej skład wchodzą najdłużej fermentowane listki. Ma charakterystyczny „ziemny” smak. Listki zalewa się wodą o temperaturze 90-100 st. C i parzy 3 minuty (też wielokrotnie).
Herbata oolong
W Chinach zwana turkusową, jest częściowo fermentowana. Lekko fermentowana przypomina zieloną, mocno fermentowana – czarną. Parzy się ją jak czerwoną.