Jakie produkty można blanszować?

2016-09-08 18:53

Blanszowanie to krótkie gotowanie, tzw. obgotowanie. Wiele produktów wymaga blanszowania przed zamrożeniem - dotyczy to np. fasolki szparagowej i grzybów. Inne blanszujemy zanim użyjemy ich do przygotowania konkretnych potraw. Co można i należy blanszować, a czego nie wolno?

jakie-produkty-mozna-blanszowac.jpg
Autor: pixabay.com Grzyby powinno się blanszować przed zamrożeniem.

Blanszowanie - co wolno blanszować?

Blanszowanie to rodzaj obróbki termicznej produktów spożywczych, głównie delikatnych warzyw i owoców. Polega na krótkotrwałym ich zanurzeniu we wrzątku lub przelaniu wrzątkiem na sicie. Dzięki temu produkty zachowają witaminy i smak, a staną się bardziej miękkie i pozbawione bakterii.

Blanszuje się warzywa najmniej odporne na wysoką temperaturę. Możemy blanszować pomidory, wtedy łatwiej usuniemy skórkę, a także groszek, pieczarki, cukinię, bób, kalafiory, szpinak czy brokuły. Zachowamy w ten sposób ładny kolor, z tym, że zaraz po blanszowaniu musimy je zalać zimną woda. Blanszujemy też liście kapusty na gołąbki, zrobią się miękkie i łatwiej będzie nam zawinąć w nie nadzienie. Z kolei cebula po blanszowaniu zyska delikatniejszy, mniej ostry smak.

Pamiętajmy, żeby nie moczyć warzyw dłużej niż 2-3 minuty.

Niektóre produkty wymagają blanszowania przez mrożeniem - dotyczy to fasolki szparagowej i grzybów.