Jak zrobić idealną potrawkę z królika - rady Agaty Wojdy
Potrawka z królika to idealny sposób przyrządzenia króliczego mięsa - królik jest mięsem bardzo chudym, więc doskonale pasują do niego sosy, w których warto go powoli dusić. Idealna potrawka z królika to bardzo zdrowe, aromatyczne danie, polecane dzieciom, osobom starszym oraz alergikom.
Mięso królika jest niezwykłe delikatne, zdrowe i modne - szczególnie w dziecięcym jadłospisie. Królik ma wyjątkowo małą ilość tłuszczu, przez co wymaga dużej ilości np. sosu, który pozwoli docenić jego kruchość i walory, a uchroni potrawę przed zarzutami suchości mięsa. Warto dla zdrowia przekonać się do tego mięsa! Mięso królika wskazane jest też dla osób z alergiami pokarmowymi - nie uczula nawet głębokich alergików.
Zdecydowanie wolę dusić królika w naturalnym bulionie, niż go piec. Preferuję mięso lekko przemrożone, dzięki temu będzie skruszałe niczym zając.
Z dodatków wypada podbić smak króliczego mięsa prowansalskim tymiankiem, musztardą z Dijon, tłustą śmietaną lub kapeluszami suszonych grzybów.
Podczas duszenia dużych kawałków królika uzbrójcie się w cierpliwość, bo zwarta struktura mięsa broni się przed miękkością. W mojej kuchni udka królika, po obsmażeniu na rumiano i duszeniu w bulionie, były gotowe dopiero po 2 godzinach gotowania - wówczas naprawdę zaczynały się rozpadać. Odławia się je wtedy delikatnie łyżką z dziurami, redukuje i doprawia bulion na sos i ponownie zanurza w nim mięso.
Idealnym uzupełnieniem obiadu z mięsem królika w roli głównej, niech będzie ziemniaczana zapiekanka. Na mandolinie (tarka z różnymi rodzajami tarcz) ścieramy dużo kartoflanych cienkich płatków, układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy tłustą śmietaną z dodatkiem soli, gałki muszkatołowej i pieprzu z tymiankiem. Pieczemy w 170ºC, przykryte przez 2 h folią aluminiową, a potem dopiekamy kolejne 15 minut już bez. Perfekcyjne do naszej potrawki z królika z warzywami.