Jak wyprodukować cydr jabłkowy? Sprawdzone rady

2017-08-29 11:21

Cydr, inaczej jabłecznik, jest popularnym napojem na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i Skandynawii. U nas moda na ten trunek zapanowała niedawno, pojawił się też w sklepach gotowy cydr. Można go wytworzyć w domu, ale trzeba umieć, żeby zamiast cydru nie naprodukować jabłkowego octu.

Jak wyprodukować cydr? Sprawdzone rady
Autor: Shutterstock Produkcja domowego cydru jest łatwiejsza niż wina. Trudność pojawia się tylko na początku - trzeba wycisnąć dużo soku jabłkowego

Spis treści

  1. Jakie jabłka na cydr?
  2. Z jakiego soku zrobić cydr?
  3. Jak zrobić cydr musujący?
  4. Jak zrobić cydr zwykły?

Cydr to napój alkoholowy (2-7% alkoholu) z przefermentowanego soku jabłkowego, do którego przed fermentacją nie dodaje się cukru – i właśnie tym głównie różni się od wina. Nie jest ani winem, ani piwem jabłkowym. Cydr jest napojem o lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smaku jabłek, a nie soku jabłkowego. Może być mętny, ale też klarowny, zwykły (niemusujący) lub musujący z powstającym naturalnie w procesie fermentacji CO2 bądź sztucznie gazowany (ten ostatni powstaje w zakładach zajmujących się masową produkcją cydru). Ponadto cydr, w przeciwieństwie do wina jabłkowego, uznawany jest za napój dietetyczny: w 100 ml cydru jest od 36 do 42 kcal, a w winie jabłkowym około 46 kcal.

Jakie jabłka na cydr?

Ponieważ prawdziwy cydr nie powinien być doprawiany cukrem, jabłka na niego powinno się dobierać w proporcji: 60% słodkich, 40% kwaśnych. Gatunek jabłek ma znaczenie, bo to od nich pochodzi smak i aromat cydru. Preferowane są stare odmiany jabłek: antonówka, szara reneta, kosztele i papierówki, najlepiej z wiejskiego sadu.

Z jakiego soku zrobić cydr?

Oczywiście jabłkowego. I świeżego, czyli wyciśniętego z jabłek. Najlepiej zrobić go samodzielnie w domowej sokowirówce, ewentualnie delikatnie skrapiając sokiem z cytryny, by nie ciemniał (sokiem cytrynowym można też skrapiać miąższ owocowy, jeśli będzie fermentował razem z sokiem). Sok jabłkowy można też kupić, ale nie powinien on zawierać żadnych sztucznych składników, bo uniemożliwiają one prawidłową fermentację i niszczą drożdże. Poza tym w gotowym cydrze będzie je czuć.

Jak zrobić cydr musujący?

Cydr musujący powstanie wówczas, gdy po pierwszej fermentacji trwającej około 8-10 dni i przelaniu napoju do butelek dosypiemy do niego łyżeczkę cukru i zostawimy do dalszej fermentacji w ciepłym pomieszczeniu na 4-5 dni. Potem butelki przenosi się do chłodnego pomieszczenia, w którym powinny zostać około trzech tygodni.

Jak zrobić cydr zwykły?

Fermentacja cydru wytwarzanego jako zwykły powinna trwać dwa tygodnie. Potem zlewa się płyn znad osadu, przelewa do innego naczynia i zostawia w chłodnym miejscu na około 2-3 tygodnie, po czym rozlewa się go do butelek. Cydr zwykły nie musi dalej leżakować.