Jak wyprodukować cydr jabłkowy? Sprawdzone rady

2017-08-29 11:21

Cydr, inaczej jabłecznik, jest popularnym napojem na Wyspach Brytyjskich, we Francji, Hiszpanii i Skandynawii. U nas moda na ten trunek zapanowała niedawno, pojawił się też w sklepach gotowy cydr. Można go wytworzyć w domu, ale trzeba umieć, żeby zamiast cydru nie naprodukować jabłkowego octu.

Jak wyprodukować cydr? Sprawdzone rady
Autor: Shutterstock Produkcja domowego cydru jest łatwiejsza niż wina. Trudność pojawia się tylko na początku - trzeba wycisnąć dużo soku jabłkowego

Spis treści

  1. Jakie jabłka na cydr?
  2. Z jakiego soku zrobić cydr?
  3. Jak zrobić cydr musujący?
  4. Jak zrobić cydr zwykły?

Cydr to napój alkoholowy (2-7% alkoholu) z przefermentowanego soku jabłkowego, do którego przed fermentacją nie dodaje się cukru – i właśnie tym głównie różni się od wina. Nie jest ani winem, ani piwem jabłkowym. Cydr jest napojem o lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smaku jabłek, a nie soku jabłkowego. Może być mętny, ale też klarowny, zwykły (niemusujący) lub musujący z powstającym naturalnie w procesie fermentacji CO2 bądź sztucznie gazowany (ten ostatni powstaje w zakładach zajmujących się masową produkcją cydru). Ponadto cydr, w przeciwieństwie do wina jabłkowego, uznawany jest za napój dietetyczny: w 100 ml cydru jest od 36 do 42 kcal, a w winie jabłkowym około 46 kcal.

Jakie jabłka na cydr?

Ponieważ prawdziwy cydr nie powinien być doprawiany cukrem, jabłka na niego powinno się dobierać w proporcji: 60% słodkich, 40% kwaśnych. Gatunek jabłek ma znaczenie, bo to od nich pochodzi smak i aromat cydru. Preferowane są stare odmiany jabłek: antonówka, szara reneta, kosztele i papierówki, najlepiej z wiejskiego sadu.

Z jakiego soku zrobić cydr?

Oczywiście jabłkowego. I świeżego, czyli wyciśniętego z jabłek. Najlepiej zrobić go samodzielnie w domowej sokowirówce, ewentualnie delikatnie skrapiając sokiem z cytryny, by nie ciemniał (sokiem cytrynowym można też skrapiać miąższ owocowy, jeśli będzie fermentował razem z sokiem). Sok jabłkowy można też kupić, ale nie powinien on zawierać żadnych sztucznych składników, bo uniemożliwiają one prawidłową fermentację i niszczą drożdże. Poza tym w gotowym cydrze będzie je czuć.

Jak zrobić cydr musujący?

Cydr musujący powstanie wówczas, gdy po pierwszej fermentacji trwającej około 8-10 dni i przelaniu napoju do butelek dosypiemy do niego łyżeczkę cukru i zostawimy do dalszej fermentacji w ciepłym pomieszczeniu na 4-5 dni. Potem butelki przenosi się do chłodnego pomieszczenia, w którym powinny zostać około trzech tygodni.

Jak zrobić cydr zwykły?

Fermentacja cydru wytwarzanego jako zwykły powinna trwać dwa tygodnie. Potem zlewa się płyn znad osadu, przelewa do innego naczynia i zostawia w chłodnym miejscu na około 2-3 tygodnie, po czym rozlewa się go do butelek. Cydr zwykły nie musi dalej leżakować.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE