Jak uniknąć zatrucia w czasie ferii?

2016-08-09 15:41

Jedziesz na ferie i zastanawiasz się, czy jakiś feralny obiad nie zepsuje ci urlopu? Chociaż o wiele łatwiej o zatrucia podczas wakacji letnich, bo wtedy panuje upał i produkty o wiele szybciej się psują, to nawet w największe mrozy nie masz gwarancji, że nie zaatakuje cię zatrucie pokarmowe. Co zrobić, aby go uniknąć?

Jaki bagażnik na narty? Jak zapakować narty do auta?
Autor: photos.com Podczas pobytu na feriach unikaj gotowych sałatek sprzedawanych na wagę. Mogą być zrobione z nadpsutych warzyw.

Spis treści

  1. Zakupy przed wyjazdem
  2. Produkty, których należy unikać

Zakupy przed wyjazdem

Jeśli podczas ferii zamierzasz przygotowywać posiłki w domu, zapobiegaj zatruciu jeszcze na etapie zakupów. Przede wszystkim zawsze sprawdzaj datę ważności. A jeśli przeoczysz ją i po wyjściu ze sklepu zauważysz, że produkt jest przeterminowany, wróć i zażądaj wymiany na inny towar lub zwrotu pieniędzy. Najlepiej wybierz te produkty z półki, które nie stoją na samym przodzie - w taki sposób sprzedawcy chcą pozbyć się tych najmniej świeżych.

Produkty, których należy unikać

Do gotowania używaj wody butelkowanej. Niektórzy źle reagują na zmianę składu wody z kranu. Chociaż to częsty wakacyjny posiłek Polaków, unikaj parówek i pasztetów.

Unikaj również produktów z kremami, majonezami, gotowych sałatek kupowanych w sklepach na wagę - do ich przygotowania mogły zostać użyte nadpsute produkty. Jeżeli decydujesz się na konserwy, sprawdź, czy puszka nie jest rozdęta. Gdy kupujesz produkt w słoiku, sprawdź, czy wieczko jest wklęsłe, a nie wypukłe. Jeśli odkręcając je, nie słyszysz odgłosu "odskoczenia" wieczka, to znaczy, że produkt był niedokręcony i nie wolno go jeść. Nie stołuj się również w brudnych, podejrzanych barach. Patrz, czy podający np. zapiekanki używa gumowych rękawiczek na ręce. Nie kupuj także warzyw, których części są odcięte - może sprzedawca chciał w ten sposób ukryć, że coś zaczęło gnić?

Przed przygotowaniem jedzenia umyj ręce ciepłą wodą z mydłem, a także sztućce i produkty, które trzeba umyć, czyli np. warzywa i owoce. Jeżeli wyjechałeś do jakiegoś egzotycznego kraju, nie pij wody poza tą z butelki, którą kelner podaje zamkniętą lub otwiera przy tobie. Nie zamawiaj również napojów z kostkami lodu, ponieważ mogą być zrobione z wody prosto z kranu.