Jak suszyć warzywa, aby zachowały kolor i cenne składniki?

2016-08-04 10:52

Suszenie warzyw to dobry sposób na ich długie przechowywanie i zachowanie cennych składników odżywczych oraz witamin. W sezonie letnim, kiedy warzyw jest najwięcej i są najświeższe, warto pomyśleć o ich ususzeniu. Jak suszyć warzywa?

jak-suszyc-warzywa-aby-zachowaly-kolor-i-cenne-skladniki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Suszenie warzyw pozwala je łatwiej przechowywać i zachować ich cenne wartości odżywcze

Spis treści

  1. Jak suszyć warzywa?
  2. Jak suszyć marchewkę i buraki?
  3. Pietruszka, seler, por, cebula: jak je suszyć?

Jak suszyć warzywa?

Suszenie warzyw trzeba przeprowadzić umiejętnie - tylko wtedy zachowają swój naturalny kolor, smak, aromat, a także cenne składniki. Do suszenia najlepiej nadają się warzywa z jak najmniejszą zawartością wody. Jeśli nie mamy specjalnej suszarki do warzyw i grzybów, najlepiej czynność tę przeprowadzić w piekarniku. Musimy też pamiętać, że warzywa do suszenia należy starannie przygotować i nie wszystkie suszy się tak samo. Suszymy tylko warzywa zdrowe i nieuszkodzone.

Jak suszyć marchewkę i buraki?

Warzywa starannie myjemy i drobno kroimy. Następnie należy je przez kilka minut blanszować we wrzątku z kilkoma kroplami soku z cytryny, który pozwoli zachować intensywność koloru i beta-karoten. Warzywa osuszamy np. ręcznikiem papierowym, rozkładamy na półkach suszarki lub na blasze piekarnika. Jeśli używamy piekarnika - rozgrzewamy go do 60ºC. Po około godzinie zwiększamy temperaturę do 80°C, po dwóch godzinach ponownie zmniejszamy do 60ºC i tak suszymy jeszcze około 2 godz

Pietruszka, seler, por, cebula: jak je suszyć?

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę lub plastry. Warzywa te początkowo suszymy w temperaturze około 30ºC, a następnie zwiększamy ją do 50ºC. Czas suszenia to około 5 godzin.

Przy suszeniu zielonych części warzyw temperatura nie powinna przekraczać 35°C, inaczej warzywa stracą smak, aromat i ściemnieją.